Stian Lernes fagsjef for oppdrett i NSL. Foto: Linn Therese Skår Hosteland,

- Håper Aarskog er feilsitert

- Det er med stor glede at vi registrerer at Aarskog og Marine Harvest endelig er på linje med NSL hva gjelder implementering av trafikklysordningen. For øvrig håper vi at Aarskog er feilsitert hva gjelder hans beskrivelse av dagens luseforskrift, sier Stian Lernes fagsjef for oppdrett i NSL i en kommentar til Aarskogs uttalelser rundt lusetelling.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Lernes sin uttalelse kommer på bakgrunn av en artikkel på kyst.no tidligere i uken, hvor Alf-Helge Aarskog konsernsjef i Marine Harvest uttrykte støtte overfor trafikklyssystemet og oppfordret næringen til å ta lakselusa mer alvorlig.

Fagsjefen fra NSL påpeker nå at de i sitt høringssvar støtter trafikklysordningen på de aller fleste punkter, men har sammen med Sjømat Norge og Norsk Industri bedt om at kunnskapsgrunnlaget styrkes.

Les også: -Kampen mot lakselus blir ikke tatt alvorlig nok

- Sjømat Norge ønsker en utsettelse av ordningen som sådan, mens NSL i sitt høringssvar mente at trafikklysordningen og produksjonsområde-regimet burde gjennomføres så snart kunnskapsgrunnlaget var på plass. Vi foreslo sågar hvordan en styrking av kunnskapsgrunnlaget kunne foretas på kortest mulig tid. Nå har Aarskog kommet til noe av den samme erkjennelsen, og det er gledelig, skiver Lernes.

Les også: -Urimelig og feil av Aarskog

Ved å støtte trafikklysordningen håper NSL således også at Aarskog støtter etableringen av produksjonsområder, og at tildeling av vekst knyttes til konsesjonene i produksjonsområdene.

- Aktørene vil på denne måten ta større eierskap til sine produksjonsområder, som igjen vil gi gode incitamenter til en positiv miljøutvikling og derav grunnlag for bærekraftig vekst i området. Ved at man knytter konsesjonene til ett eller to produksjonsområder, vil man redusere mulighetene til å avlaste seg mot områder med bedre miljøtilstand.

- For oss synes det som om Marine Harvest har skiftet mening den siste uken, ettersom man tidligere mente at hele ordningen i sin helhet burde utsettes. Etter vårt skjønn er det dermed først nå at Marine Harvest har tatt lusa på alvor. For øvrig håper vi at Aarskog er feilsitert hva gjelder hans beskrivelse av dagens luseforskrift, ettersom man i realiteten er pålagt en langt mer intensiv lusetelling enn det som framgår av artikkelen.

Les også: - Mange teller langt mer lakselus enn minimumskravet