Den største utfordringen er manglende vekst

Næringens aller største utfordring i årene som kommer er en manglende vekst. Det sa CEO i Marine Harvest Alf Helge Aarskog under torsdagens NASF-konferanse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Han tror at bare i 2016 vil man se en reduksjon i produksjonen globalt på et sted mellom 2 til 6 prosent.

- I Norge vil produksjonen bli redusert med 2 til 5 prosent i 2016, mens i Chile har estimatene til nå lagt på mellom 4 og 10 prosents reduksjon. Muligens blir den Chilenske nedgangen enda større. Da hjelper det ikke så mye at man antagelig vil se vekst i UK og Færøyene, sa han.

Utfordring nr 1

Han kaller denne manglende veksten for «Utfordring nr 1» for bransjen.

- VI trenger nye måter å produsere på, måter som gir større trygghet. Det er ingen tvil om at åpne merder har vært en viktig årsak til suksessen man har hatt så langt, men vi er kommet til et punkt der vi må skille produksjonen fra parasittene og virusene som er i de frie vannmassene, sa han.

Utfordring nr 2

Aarskog pekte under sitt foredrag også å det han mener er den nest største utfordringen for næringen, og det er manglende vekst i det aller største laksemarkedet – USA.

- Det har gått litt opp og ned, men i det store og hele har USA markedet for laks vært stabilt siden 2003-2004. Mens man i Norge spiser over 9 kg sjømat per person i året, svensker og finner spise over 6, og resten av Europa ligger på ca 3 kg, spiser ikke amerikanerne med enn ca 1,2 kg.

- Selv om USA er det største enkeltmarkedet for laks, har vi de siste ti årene hatt store problemer med å bevege det.

Men i denne utfordringene ligger det også en stor mulighet.

- Vi må klare å komme inn med nye lettvinte produkter. Alle de store megatrendene er på vår side, så det burde være mulig, sa han.