Alicia Gallardo er direktør for havbruksavdeling en i Sernapesca. Foto: Salmonexpert.

Chilenske myndigheter undersøker alger som kan ha forårsaket laksedød

Myndighetene i Chile undersøker oppblomstringen av giftige alger som kan ha forårsaket dødelighet av laks i brønnbåter. Hittil har imidlertid ikke algeoppblomstringen blitt funnet i nærheten av produksjonsområdene for laks.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det er lakseoppdretterne Nova Austral og Australis som har rapportert om hendelsene til det chilenske fiskeridirektoratet Senapesca. Siden 2 februar har det vært tre hendelser der brønnbåter har opplevd dødelighet på fisken etter å ha kjørt gjennom Penas-gulfen i Aysen-regionen som ligger et stykke sør for Puerto Montt i Chile.

Penas-gulfen i Chile.

Et av selskapene som tok prøver så en forhøyet verdi av den giftige mikroalgen Karenia mikimotoi. Ifølge myndighetene er ikke algen blitt påvist i nærheten av noen lakselokaliteter.

- En annen situasjon enn 2016

Sernapesca har uttalt at scenarioet nå er veldig annerledes enn fjorårets situasjon, da 20 prosent av det forventede produksjonsvolumet forsvant på grunn av dødelighet fra algen Pseudochattonella cf. verruculosa.

- Vi koordinerer på tvers av institusjoner og med private aktører på en måte som vi ikke gjorde i fjor, sa Alicia Gallardo, direktøren i havbruksavdelingen i Sernapesca.

Sernapesca har ifølge Gallardo startet en gransking som inkluderer flyovervåking av området sammen med det tekniske instituttet Intesal og den Chilenske marinen, for å undersøke omfanget av mikroalgen som ikke har blitt oppdaget i betydelige mengder siden 1998. Så langt har ikke dette gitt noen urovekkende oppdagelser.

- I tillegg, har vi arrangert slik at forskere får tatt prøver i Penas-gulfen, forklarte hun til Salmonexpert.

De håper å ha litt flere svar fra dette på førstkommende mandag.

Forventet algeoppblomstring

Gallardo la også til at de hadde vært i kontakt med Armasur, skipseiernes forbund i sør, om å midlertidig unngå brønnbåttransport ut fra området.

- Om situasjonen skulle bli langvarig kan man også forlange at transport av fisk kun skjer i lukkete brønnbåter.

Hun var også klar på at skadelige algeoppblomstringer ikke er uvanlige på denne tiden av året.

- Ettersom vi tenkte dette kunne skje, har vi styrket overvåkningens systemet og etablert «Program for håndtering av massedødelighet», i tillegg til påbudte sikkerhetsrutiner.

Flere områder

Myndighetene har gjennom sitt overvåkningsprogram også funnet flere algeoppblomstringer andre steder.

- Et av områdene er i Aysenfjorden, der det også er SRS-utbrudd. Vi arbeider sammen med selskaper for å følge situasjonen og iverksette tiltak om nødvendig.

Alfredo Tello er daglig leder i Intesal. Foto: Salmonexpert.

Øde område

Samtidig sier Alfredo Tello, daglig leder i Intestal at oppblomstringen av Karenia mikimotoi så langt er en isolert hendelse i Penas-gulfen.

- Lakseproduksjonen kommer til å fortsette som normalt. Situasjonen er ikke alarmerende, men det er nødvendig å ta forholdregler, noe som er vanlig på denne årstiden. Så langt har det ikke vært noen betydelige tap, men vi må få kartlagt området, som dessverre er vanskelig ettersom det ligger så øde, uttalte han.