Algeturen i regi av Sjømatbedriftene skal forhåpentligvis gi nyttig info til norske oppdrettere om hvordan de håndterer algeoppblomstring i Canada. Foto: Iayisha Khan / FFE.

Slik håndteres algeoppblomstring i Canada

I disse dager er en norsk delegasjon på tur til Canada for å lære hvordan kanadiere på en jevnlig basis håndterer skadelig algeoppblomstring.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Grieg Seafood var vertskap for 29 personer fra norsk oppdrettsnæring under en studietur til en av deres anlegg, sør-vest for Campbell River i Canada.

Hovedformålet med turen er å studere hvordan kanadiere har håndtert skadelige algeoppblomstringer og dele den informasjonen tilbake i Norge.

Lars Klungreseth i Sjømatbedriftene er arkitekten bak turen til Canada.

- I dag har vi med en gruppe lakseoppdrettere til en lokalitet for å vise dem hvordan det er å drive oppdrett i et område som håndterer skadelige alger regelmessig,sa Liam Peck, spesialist for miljøovervåkning ved Grieg Seafood BC.

Begrense problemene

- Vi vil dele hvordan vi takler algeoppblomstringer til daglig. Vi vil vise dem nøyaktig hva vi gjør, slik at de kan ta noen ideer fra oss og hjelpe til med problemene de nå ser i Norge med skadelige alger. 

- Her i British Columbia har vi et reelt fokus på datainnsamling - riktig datainnsamling og økt datainnsamling. Mye av det vi gjør er å vurdere miljøet i forhold til skadelige alger og giftighet. Vi setter inn plattformer og programmer som hjelper oss med å forutsi og bedre håndtere skadelige alger. Et problem som vi er nødt å håndtere med jevne mellomrom, forteller Peck. 

I BC bruker de noe som kalles HAMP, som står for Harmful Algae Monitoring Program. Det er en tredjepart som overvåker skadelige alger for alle de store selskapene i området, inkludert Grieg. 

Jobber sammen

HAMP hjelper med å analysere nettstedsdata levert av Griegs oppdrette og teknikere. Oppdretterne og teknikerne samler inn data minimum to ganger om dagen. De analyserer sanntidsinformasjon før de sender den videre til HAMP. Dersom sanntidsdataene antyder at det er et problem, blir “blomstringsprotokoll” satt i verk, og informasjon deles og strakstiltak iverksettes. 

- Sammen jobber vi med en universell plattform som skal bidra til å forstå hvordan området fungerer som en helhet, og ikke bare individuelle regioner. Jeg tror det vil være veldig gunstig for alle i området.

Les hele saken her på Kyst.no sitt søsternettsted Fishfarmingexpert.