Lars Klungreseth i Sjømatbedriftene er arkitekten bak turen til Canada. Foto: Erik Børseth – Synlig.

Stor interesse for algetur

Det er stor interesse for algeturen til Canada som Sjømatbedriftene arrangerer. Flere av de rammede oppdretterne fra Norge har også meldt seg på.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Kyst.no skrev nylig om at Sjømatbedriftene har invitert næringen til å være med til Canada på studie/fagtur, nærmere bestemt til Vancouver Island og Campell River for å lære hvordan canadiske oppdrettere håndterer algeoppblomstring.

Lars Klungreseth i Sjømatbedriftene forteller til Kyst.no at turen nå er fulltegnet.

- Majoriteten er små og mellomstore oppdrettere, i tillegg til to konsulentselskaper, to forskningsinstitutter, og to leverandørselskaper.

De som har meldt seg på turen er folk som ifølge Klungreseth er aktiv i den daglige produksjonen på merdkanten. Han forteller at de har fått gode tilbakemeldinger på turen og folk er glad for initiativet. 

- Hvorfor skal vi finne opp hjulet på nytt, når canaderne håndterer dette ofte?

Besøke Grieg Seafood

Mowi stod opprinnelig på listen over oppdrettere som de skulle besøke i Canada, men selskapet trakk seg i sommer.

- Jeg snakket med en kanadisk leverandør som ringte rett til Grieg Seafood. De ønsket oss hjertelig velkommen. Alt er ordnet med buss og båt, slik at vi kommer oss dit, legger han til.

Det er også satt av fagdag og foredrag under turen om hvordan de overvåker kysten for algeoppblomstring i Canada, under besøket. Det er det HAMP (Harmful Algee Monitoring Program) som står for. 

Følger opp i etterkant

Blant de algerammede oppdretterne som er med på turen, finner man Ballangen Sjøfarm og Northern Lights Salmon.

- Vi er veldig glad for alle påmeldingene. Vi så jo hvor fatalt det var med algeoppblomstringen i mai, så da kan vi lære oss hvordan vi kan være bedre rustet neste gang. 

Klungreseth forteller avslutningsvis at det vil bli holdt en god dialog og møter i ettertid med oppdrettere som ikke hadde mulighet til å være med på turen.