Bilde fra lokaliteten Ytre Stræte 20 mai. Foto: Nordlaks
Bilde fra lokaliteten Ytre Stræte 20 mai. Foto: Nordlaks

Nordlaks kan ha mistet 1,3 milioner laks

Selskapet jobber iherdig for å minimere skadene fra algeoppblomstringen, og understreker at de står i en svært alvorlig situasjon.

Publisert Sist oppdatert

Nordlaks skrev nylig en oppdatering om algeoppblomstringen i Ofoten og Astafjorden. Selskapet forteller at det har vært en krevende uke siden oppblomstringen av alger førte til mye død laks på lokaliteten deres Ytre Stræte i Astafjorden (Sør-Troms).

- Innsatsen fra Team Nordlaks har vært enorm, men det har også frustrasjonen over å måtte se på at husdyrene våre lider og dør som følge av algene. På Ytre Stræte var det akutt dødelighet blant laksen vår mellom 14. mai og 18. mai. Ingen flere lokaliteter er per nå påvirket av algeoppblomstringen, skriver Nordlaks på Facebook.

Frykter spredning til Lofoten

Selskapet har nå satt krisestab og arbeider ut fra at oppblomstringen kan utvikle seg over tid. De skriver at de fokuserer nå på Ofoten og Øst-Lofoten, og jobber med et scenario hvor algene kommer ut av Ofoten og vestover mot Lofoten. Planen deres er å evakuere laks fra de mest utsatte av selskapets lokaliteter i Øst-Lofoten til Vesterålen. Arbeidet med å gjøre klar nye lokaliteter i Vesterålen har i følge Nordlaks allerede pågått i flere dager, men selve evakueringen var planlagt å starte i går.

Oppdrettsselskapet understreker at Mattilsyn og Fiskeridirektorat er tett på situasjonen og er løsningsorientert for å få gjort dette på en ansvarlig og god måte.

- På Ytre Stræte har vi mistet opp mot 1,3 millioner laks. Dette er altså allerede alvorlig, først og fremst for husdyrene våre, men også for Team Nordlaks som står i en krevende situasjon. Vi krysser fingrene for at algeoppblomstringen avtar, men vi fortsetter å planlegge ut fra at det ikke vil skje med det første, skriver de avslutningsvis.