Rundt 20 000 smolt er tapt inntil videre på lokaliteten Stormneset i Nordland. Skjermdump: BarentsWatch.
Rundt 20 000 smolt er tapt inntil videre på lokaliteten Stormneset i Nordland. Skjermdump: BarentsWatch.

Nordlaks mistet 29 000 smolt: - Føler oss hjelpeløse

Fiskeridirektoratet melder om ny dødelighet i Nordland. Det totale antallet død fisk grunnet alger er oppjustert til 7,8 millioner.

Publisert Sist oppdatert

Det er en ny lokalitet, Stormneset, som ligger i ytre del av Tysfjorden i Nordland som er rammet av alger. Nordlaks driver lokaliteten i samdrift med Nordnorsk Stamfisk. 

- Fremdeles dødelighet

Lars Fredrik Martinussen, kommunikasjonssjef i Nordlaks opplyser til Kyst.no at det til sammen er 600 000 smolt på rundt 200 gr på lokaliteten. Han forteller at Stormneset har blitt overvåket tettere enn andre lokaliteter på bakgrunn av prognosene fra HI og Fiskeridirektoratet. I går kveld, 30. mai ble det kjent at første dødelighet var et faktum i merdene. 

- I går mistet vi rundt 20 000 smolt, og så har vi noen tusen i dag. Det forekommer fremdeles dødelighet, men mindre enn i går. Vi ser også at det har blitt klarere i vannet. Men det er for tidlig å si om situasjonen avtar, sier Martinussen.

Senere i kveld oppjusterte Nordlaks tallene sine og skrev på Facebook-siden at de mistet 29 000 nyutsatte smolt på to dager på lokaliteten Stormneset.

Kommunikasjonssjefen sier videre at det er en fordel med smolt, da den har nok plass til å trekke seg dypt i merden og dermed unngå å komme i kontakt med alger som ligger på overflaten. Selskapet er i full beredskap og overvåker lokaliteten fortløpende, men det er ikke mye mer de kan gjøre enn å stå og se smolten dø.

- Vi føler oss selvfølgelig hjelpeløse, og det er en forferdelig situasjon vi er i. Vi har jobbet hardt helt siden 14. mai på den andre lokaliteten som var rammet, og merker nå at vi begynner å bli slitten om dette blir varende.

Les også: Nordlaks kan ha mistet 1,3 milioner laks

Oppdattering 30.mai

30. mai er det rapportert om begrenset dødelighet ved noen anlegg som følge av senskader. Det pågår omfattende flytting av fisk fra Sagfjord-området til Nordfolda, og er ikke meldt om algerelatert dødelighet i Sagfjorden ifølge Fiskeridirektoratet.

Strømprognosene for de neste 24 timene fra Meteorologisk institutt for Tysfjorden er innadgående vanntransport. Strømsituasjon vil kunne transportere eventuell oppblomstring fra indre del av Vestfjorden. Ofotfjorden vil ha de samme strømforholdene som i Tysfjorden de neste 24 timene, melder Fiskeridirektoratet. 

Det er stabil situasjon i Troms, og Fiskeridirektoratet har ikke mottatt meldinger om unormal adferd hos fisk eller algerelatert dødelighet, men det måles fremdeles høye forekomster av alger både i Troms og Nordland.

Rundt 2,1 milliard er tapt

Totalt antall døde fisk i Nordland er nå oppjustret til 3,8 millioner. Det betyr at det  til nå er 7,8 millioner fisk som er tapt på grunn av algeoppblomstring.

Det vil si at med slaktevekt på 4,5 kg og laksepris på 60kr/kg, så er dette nær 35 100 tonn til en verdi av 2,1 milliarder norske kroner som aldri når markedet.