Alle mann til pumpene: «Norwegian Gannet» jobber på spreng for å raskt kunne tømme merder i algerammede Nord-Norge. Foto: Hav Line

Gannet i nord: - På vei til Hirtshals med 1000 tonn laks

Slaktebåten «Norwegian Gannet» er nå på vei til Hirtshals med første last fra lokaliteten Jevik, som har vært rammet av algeoppblomstringen i Nord-Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Oppblomstring av dødelige alger av Chrysochromulina-slekten har skapt store problemer for oppdrettere i Troms og Nordland. 

Nylig satte Hav Line og «Norwegian Gannet» kursen mot Nord-Norge for å hjelpe algerammede oppdrettere. Båten er nå fullastet og på vei til Hirtshals med første last.

Carl-Erik Arnesen, administrerende direktør i Hav Line forteller til Kyst.no at «Norwegian Gannet» kom frem til Ballangen natt til torsdag.

- I denne situasjonen er det ingen tid å miste, så båten begynte å jobbe umiddelbart. Det ble hentet ut og slaktet over 1000 tonn laks i løpet av 21 timer, og «Norwegian Gannet» er allerede godt på vei sydover til Hirtshals for å levere lasten.

Et voldsomt press

Carl-Erik Arnesen, administrerende direktør i Hav Line er glad for at mannskapet om bord på «Norwegian Gannet» kunne komme fortvilte oppdrettere i Nord til unnsetning. Foto: Privat.

Hav Line-sjefen kan fortelle til Kyst.no at fisken som er hentet opp er av ypperste kvalitet og har nådd slaktevekt. De anslår at verdien på en slik last er rundt 60 millioner kroner.

- Det er fantastisk dyktige folk på jobb, både i båten og på merdene. Situasjonen er grusomt vond for dem som mister verdier nå, og de er under et voldsomt press. Samtidig er det rett og slett imponerende å se aktiviteten i området, og den innsatsen oppdrettere og leverandører setter inn. Samholdet er sterkt, slår han fast.

Raskt på plass

Det er lange dager både for mannskapet på «Norwegian Gannet», og for alle som jobber i disse områdene nå. Arnesen sier de også har fått om bord lokale prosessoperatører i slakteriet slik at de kan slakte kontinuerlig.

- Folk er høyt motiverte og glade for å kunne bidra. Jeg er veldig stolt over hvor raskt båten har klart å komme seg på plass og i aksjon. Vi skal holde det tempoet så lenge det trengs.

Arnesen understreker at de jobber så raskt som mulig for å kjapt kunne returnere til området, og han kan fortelle at operasjonen så langt har gått veldig bra.

Har tømt to av fire merder

Janne Andersen, regiondirektør nord i Fiskeridirektoratet forteller til Kyst.no at det på lokaliteten Jevika har dødd en del fisk før, men at det har stoppet opp nå.

- Det har dødd i to runder. Først litt, så kom det en ny bølge med alger som tok en del fisk. Så fikk vi da inn slaktebåten og berget en del. Lokaliteten er ikke tømt enda, forteller hun.

- Hvor mye fisk er det på lokaliteten?

Det er en biomasserapportering pr. 1 mai, som viste at det stod 3321 tonn. «Norwegian Gannet» har tømt to merder, så står det to merder igjen.