Rognkjeks

Onarheim Bruk satser for fullt på rognkjeks

Alsaker Fjordbruk avvikler smoltanlegget sitt på Onarheim på Tysnes, og vil videre satse på rognkjeksproduksjon ved samme anlegg. Selskapet har nå fått en konsesjon på omlag 15 millioner rognkjeks.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Onarheim Bruk skal nå investere i en større ombygging fra det eksisterende smoltanlegget til rognkjeksanlegg.

Lokaliteten ligg på Onarheim på Tysnes, og selskapet hører til Alsaker Fjordbruk som nå satser for fullt på rognkjeks produksjon.

Øystein Grov Eskeland er ansatt som ny driftsleder for rensefisk ved Onarheim bruk i Tysnes Kommune, og skal nå lede produksjonen av rognfisk på anlegget.

Etterspørsel og behov

- Grunnen til vi satser på rognkjeks er enkel. Det er et stort behov for rensefisk i næringen. Vi vil prøve å få produksjonen i gang så raskt som mulig, sier Eskeland til kyst.no.

Onarheim Bruk har fått konsesjon på både rognkjeks og berggylte, men av praktiske årsaker vil de konsentrere seg om rognkjeks i startfasen.

- Rognkjeks er mye enklere å drive oppdrett av, enn hva berggylten er, sier Eskeland.

Det er det tidligere smoltanlegget på Onarheim som nå blir ombygd til et rognkjeksanlegg.

- Vi er for tiden to som arbeider med å skaffe utstyr og få det meste på plass. Etter hvert vil vi ansette flere folk. Vi er derfor i gang med det praktiske arbeidet med ombyggingen, som vil ta noen måneder iallfall. Vi jobber nå med å bestille utstyr til klekkeriet og lager til det. Blant annet få på plass karene til klekkeriet.

Konsesjonen til selskapet er på 15 tonn, om lag 15 millioner rognkjeks estimerer han. Eskeland kommer fra Stord, og har siden 1. juni pendlet til Tysnes for å jobbe, han har tidligere erfaring med produksjon av rognkjeks da han jobbet i Rogaland.

- Jeg kom innpå dette i 2012, jeg jobbet da i Ryfylke rensefisk på Nedstrand. Jeg var med på deler av rognkjeksproduksjonen der, forteller han til Tysnesbladet.

- Hvordan tror du produksjonen av rognkjeks på Tysnes vil gå?

- Det skal nok gå bra, sier han og flirer godt.For å skape gode forhold for rensefisken er hygiene svært viktig, det er noe vi har stort fokus på i oppstarten og vil ha videre gjennom hele produksjonen, avslutter han.