Tysnes Fjord har fått mistanke om ILA på fisken deres på lokaliteten Flornes i Husnesfjorden, og Mattilsynet har vært på lokaliteten for å ta ytterligere prøver. Foto: Foto: Alsaker/Ove Gjerde.

Slakter ut fisk på mistenkt ILA-lokalitet

Det er meldt om ILA-mistanke på lokaliteten Flornes, som er en av Alsaker-konsernet sine lokaliteter på Tysnes. Nå har Mattilsynet tatt ytterligere prøver for å stadfeste eller avkrefte virussykdommen, men oppdrettsselskapet har allerede igangsatt utslakting på lokaliteten. 

Publisert Sist oppdatert

Mattilsynet meldte tirsdag om at det er mistanke om ILA ved en Tysnes Fjordbruk lokaliteten Flornes i Tysnes kommune i Vestland fylke. Nå slakter selskapet ut fisken. 

Lokaliteten er tilhørende Tysnes Fjordbruk som er en del av Alsaker-konsernet, og samfunnskontakt Kristian Råsberg forteller at denne lokaliteten har over lengre tid vært i en overvåkingssone.

- Fisken er av slakteklar størrelse, og vi samarbeider med Mattilsynet. Utslakting av lokaliteten er i gang, opplyser han kort.

Har tatt prøver

På Barentswatch opplyses det at lokaliteten foreløpig ikke er tømt for fisk, men brønnbåten Ronja Strand har vært på lokaliteten.

Førsteinspektør Kristine Folde Staveland i Mattilsynet region Sør og Vest, avdeling Sunnhordland og Haugalandet sier til Kyst.no at de har tatt prøver på lokaliteten og disse er sendt inn, men det er ikke kommet noe svar enda. 

Selskapet har ikke fått noe pålegg fra Mattilsynet om utslakt. 

- Vi avventer og ser hva prøvene viser, påpeker hun. 

For å begrense smittespredning er lokaliteten ilagt restriksjoner, blant annet med forbud mot flytting av fisk uten særskilt tillatelse. Dersom mistanken blir bekreftet kan Mattilsynet pålegge tømming av lokaliteten.

Funn forenlig med ILA

Fiskehelsetjenesten FoMAS varslet Mattilsynet 21. mai om funn forenelig med ILA på fisk ved lokalitet Flornes i Husnesfjorden.

- Mistanken er basert på resultatet av obduksjonsfunn og PCR analyser gjennomført ved Patogen etter prøvetaking av fisk ved lokaliteten, skriver de.