Illustrasjonsbilde av rømt oppdrettslaks. Foto: Arkiv

Minimalt innslag av rømt oppdrettslaks i Altaelva og Repparfjordelva

NINA sin samlende rapport fra skjellprøveprosjektet 2015 viser at innsalget av rømt oppdrettslaks var 3 % i Altaelva og 1 % i Repperfjordelva under sportsfisket.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Ut fra prosentvis innslag av oppdrettslaks i sportsfisket og høstfisket kan det beregnes en årsprosent for rømt oppdrettslaks i vassdragene, melder de i en pressemelding.

Årsprosent er regnet som mer representativ enn andel rømt oppdrettslaks fra sportsfiske om sommeren (sommerprosent) og prøve-fiske om høsten (høstprosent). I Altaelva er beregnet årsprosent for 2015 på 2,5 %, noe som er betydelig lavere enn for 2013 (10,6 %) og 2014 (6,8 %). Tilsvarende var beregnet årsprosent i Repparfjordelva betydelig lavere i 2015 (2,6 %) enn 2014 (7,9%).

Altaelva:

I 2015 ble det levert inn 944 skjellprøver av 2734 sjøvandrende laksefisk fanget under sportsfiske i Altaelva. Av disse var det 797 laks. Av disse skjellprøvene fra laks ble 766 bestemt til villaks, 23 ble bestemt til oppdrettslaks. Totalt utgjorde antall oppdrettslaks 3 % av laks som inngikk i det innsamlete skjellmaterialet under sportsfisket.

I Altaelva ble det i sesongen 2015 fanget mest oppdrettslaks i den første delen av sesongen, noe som avviker vesentlig fra resultatene i de foregående år da mesteparten av rømt laks ble fanget på slutten av fiskesesongen. Fiskerne hadde på grunnlag av ytre kjennetegn oppgitt opphav på 590 laks fanget under sportsfiske i Altaelva (74 % av innsendte skjellprøver). Fiskerne overestimerte innslaget av rømt oppdrettslaks i sportsfisket. Av 27 laks som fiskerne antok var oppdrettslaks ut fra ytre kjennetegn, var det bare 18 individer som ifølge skjellanalysene var rømt oppdrettslaks.

I Altaelva hadde mesteparten av rømt oppdrettslaksen tilbragt ett år i sjøen etter rømming.

I 2015 ble det gjennomført prøvefiske i Altaelva i begynnelsen av september, i midten av september og i begynnelsen av oktober. Laksene fordelte seg i 171 villaks, tre oppdrettslaks og sju laks av ukjent opphav. Oppdrettslaks ble bare fanget i Vina, og samlet innslag av rømt oppdrettslaks i Altaelva var om lag 2 %. Etter at prøvefisket var avsluttet ble det gjennomført utfisking med garn i Sautso. Garnfisket ble gjennomført 7. til 13. oktober 2015. Det ble fanget til sammen 14 laks som fordelte seg i 11 villaks og tre oppdrettslaks.

Repparfjordelva:

I 2015 ble det levert inn 1325 skjellprøve av 3413 sjøvandrende laksefisk fanget under sportsfiske i Repparfjordvassdraget. Av disse var det 1259 laks. Av disse ble 1227 bestemt til villaks, 14 ble bestemt til oppdrettslaks. Ut fra innsendte skjellprøver av laks fanget under sportsfiske var innslaget av oppdrettslaks i Repparfjordelva i 2015 i overkant av 1 %.

Sportsfiskerne hadde angitt antatt opphav for 862 laks fanget i Repparfjordelva, noe som tilsvarer 70 % av all laks med innsendt skjellprøve. Av seks laks som fiskerne identifiserte som rømt oppdrettslaks ut fra ytre kjennetegn, var det ifølge skjellanalysene fire rømt oppdrettslaks og to villaks. Mesteparten (80 %) av rømt oppdrettslaks som ble fanget under sportsfisket i Repparfjordelva i 2015 hadde tilbragt ett år i sjøen etter rømming. Det ble også i Repparfjordelva gjennomført prøvefiske på høsten. Det ble fanget 52 villaks og tre rømte

oppdrettslaks, noe som tilsvarer et innslag på 5 %, melder Nina i en pressemelding tirsdag.