Framo har skal levere pumpesystem til Andfjord Salmon. Foto: Framo

Framo skal levere pumpesystem til Andfjord Salmon

Andford Salmon og Framo har sammen utviklet et skreddersydd pumpesystem til Andfjords gjennomstrømningsanlegg for landbasert lakseoppdrett.  

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Framo Innovations kontrakt med oppdrettsselskapet Andfjord Salmon på Andøy i Vesterålen omfatter produksjon og installasjon av to gjennomstrømningspumper, fire slampumper samt en dreneringspumpe. Det landbaserte pilotanlegget er planlagt igangsatt i mai 2020, skriver Farmo i en pressemelding.

- Vi valgte Framo som samarbeidspartner fordi de har et svært godt renomme i markedet og med lang erfaring fra krevende pumpemarkeder. Samarbeidet med Framo har bidratt til å utvikle Andfjord-bassenget til et bedre oppdrettsanlegg, sier direktør Helge Krøgenes i Andfjord Salmon.

Meldingen legger til at Andfjords patenterte gjennomstrømmingsanlegg for lakseoppdrett, kombinerer det beste fra sjø- og landbasert oppdrett med stabil temperatur og riktig strøm i vannet. Det nye havbrukskonseptet har blant annet lavt energiforbruk og lave driftskostnader.

- En laks som trives, er en laks som vokser. Næringsrikt sjøvann er en viktig faktor for å gi laksen de aller beste vekstvilkårene, og med Framo-pumpene sikrer vi laksen optimale forhold i anlegget, sier Krøgenes i Andfjord Salmon.

Andfjord Salmons anlegg bygges naturlig ned i fjellet, under havnivå. Videre forteller selskapet i meldingen pumpene deres bidrar til å skape gode levevilkår for fisken inne i anlegget.

- Vi har hatt et veldig godt utviklingssamarbeid med Andfjord! Gjennom strømningsanalyser og plassering av pumpene finner Andfjords og Framos spesialister de optimale strømmingsforholdene, som igjen sikrer den beste fiskevelferden.

Utvikler pumper sammen med oppdretterne

kontraktsignering Roy Pettersen i Andfjord og Oddbjørn Jacobsen i Framo. Foto: Framo.

Selskapet forklarer at gjennom 80 år har skip og offshoreplattformer vært hovedmarked for deres pumpeteknologi. I januar 2018 ble Framo Innovation etablert for å finne nye markeder for selskapets dykkede pumpeteknologi.

- Kun halvannet år etter oppstart har innovasjonsavdelingen de første pumpene klar for oppdrettsbransjen, forteller de i meldingen.

Selskapet legger til at de har brukt oppdrettsbransjen som sparringspartner i produktutviklingen.

- Vi har brukt mye tid på å snakke med oppdrettere for å få en god forståelse for hvilke utfordringer de har, og kan derfor presentere to forskjellige pumper for bransjen nå. Dette er fleksibel teknologi med stort spenn i kapasitet, og vi har utviklet skreddersydde og kraftige pumpesystem som kan brukes til mange ulike formål, sier Ljones.

Ekstreme krav til oppetid

Selskapet forklarer at de to pumpene, strømsetteren SR 2000 og SEA315, som Framo Innovation har utviklet og som skal levere til Andfjord Salmon kan blant annet benyttes til vannsirkulasjon og slambehandling.

– Vi må ha mulighet til å reparere og vedlikeholde raskt. Derfor er de nye pumpene tilrettelagt for digital styring, fjernovervåking og tilstandsstyrt vedlikehold. Dette har vi positiv og solid erfaring med fra offshorebransjen, og det tar vi med oss inn i havbruksnæringen, avslutter Terje Ljones i Framo.