Torgeir Waterhouse i IKT Norge sier at "Framsyn-konseptet" til Eide Fjordbruk har et stort potensiale for læring og utvikling av ny teknologi til næringen, og kan ikke begripe at dette konseptet fikk avslag. Pressefoto: IKT Norge.

Uenig med Fiskeridirektoratet: - Kunnskapsløst og uforståelig avslag

Eide Fjordbruk fikk nylig avslag på en av deres søknader for utviklingstillatelser, men har anket avslaget. Nå får de støtte fra IKT Norge som mener konseptet har enorm verdi.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Torgeir Waterhouse er direktør for internett og nye medier i IKT Norge og sier til kyst.no at de støtter  "Framsyn-konseptet" til Eide Fjordbruk fordi de ser et stort potensial både som ny eksportvare og for å redusere miljøpåvirkningene fra oppdrettsanlegg.

- "Framsyn" er et veldig godt eksempel på ny teknologi, som kan gi større verdiskapning både for havbruksnæringen og resten av verden, gjennom blant annet eksport av teknologi. Parallelt gir konseptet også store miljømessige gevinster, opplyser Waterhouse.

Direktøren påpeker at teknologi er noe Norge allerede er sterke på, men likevel kan bli enda bedre på.

- Konseptet har et stort potensial for læring og utvikling av ny teknologi til næringen, og vi kan ikke begripe at dette fikk avslag når nettopp regjeringen skal legge frem en ny industrimelding, som går på teknologiutvikling. Avslaget mener vi er håpløst. Det fremstår for meg kunnskapsløst og uforståelig av Fiskeridirektoratet iforhold til teknologi-aspektet at de avslår det potensiale som ligger i slik teknologi.

Han sier at IKT Norge sin rolle er å støtte opp under slike konseptet som kan gi samfunnet og næringene store gevinster, og ikke minst muliggjør utvikling av ny teknologi som skaper nye verdier for fremtiden.

Andreas Moe Larsen, samfunnskontakt i Eide Fjordbruk sier han er glad for støtten fra IKT Norge. Foto: Eide Fjordbruk.

Klaget avslaget 

Samfunnskontakt Andreas Moe Larsen i Eide Fjordbruk sier de er glade for at IKT Norge ser verdien av prosjektet deres.

- Vi er glade for at organisasjonen mener dette er noe en bør gå videre med og utvikle, legger han kort til.

Eide Fjordbruk sendte i midten av mars klage på avslag om seks utviklingstillatelser til Fiskeridirektoratet, siden de mener prosjektet svarer på næringen sine utfordringer.

Ny dataplattform- og sensorteknologi

Gjennom «Framsyn» ønsker oppdretterne med samarbeidspartnere å utvikle en ny åpen dataplattform for oppdrettsnæringen som knytter sammen nye sensorer, bøyesystem og andre datakilder for å skaffe informasjon som ikke er tilgjengelig i dag.

De mener at "Bedre innsamling og bruk av data er nøkkelen til å få kontroll på nåværende og framtidige trusler mot driften, noe som er nødvendig for at næringen skal nå målet. Vårt prosjekt, som vi har valgt å kalle «Framsyn», svarer på denne utfordringen og går klart innenfor ordningen med utviklingskonsesjoner. Næringen vil drive med oppdrett i sjø i lang tid, og trenger derfor ny produksjonsteknologi og nytt utstyr som reduserer påvirkningene fra omgivelsene til fisken i merdene og vice versa. Eide Fjordbruk har derfor fremdeles like stor tro på prosjektet".

Selskapet mener det også er et omfattende prosjekt, som ikke lar seg gjennomføre uten utviklingstillatelser

I avslaget skriver imidlertid Fiskeridirektoratet at "de har kommet til at det omsøkte konseptet ikke er produksjonsteknologisk utstyr/ installasjon i henhold til ordningen med utviklingstillatelser. Kravet om at prosjektet skal utvikle teknologi er dermed ikke oppfylt. Prosjektet faller etter dette ikke innenfor formålet med utviklingstillatelser og oppfyller heller ikke tildelingsvilkårene for denne typen tillatelser. Direktoratet har også kommet til at det ikke er godtgjort et biomassebehov i prosjektet".

Les hele begrunnelsen til Fiskeridirektoratet  her. 

Se video om «Framsyn».