Imenco Gemini Merdkamera. Foto: Imenco
Imenco Gemini Merdkamera. Foto: Imenco

Subseateknologi gir superkamera for oppdrettsnæringen

Imenco har tatt det beste fra subseateknologien og utviklet et overvåkningskamera til bruk i havbruksnæringen, og har gjort det tilgjengelig som en attraktiv kombinasjon av kvalitet og pris. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Geir Egil Østebøvik, administrerende direktør i Imenco.
Geir Egil Østebøvik, administrerende direktør i Imenco.

Gemini Aquaculture Camera blir tatt varmt imot av næringen.  En rekke systemer er levert og under leveranse til oppdrettere langs hele kysten.

- Oppdretterne får de beste fargebildene av fisken under vann som er mulig å få i dag, sier Geir Egil Østebøvik, administrerende direktør i Imenco.

Thomas Frotjold, driftsleder, Eide Fjordbruk i Fensfjorden.
Thomas Frotjold, driftsleder, Eide Fjordbruk i Fensfjorden.

- Ambisjonen vår er at dette systemet ikke bare skal brukes til å fôre i riktig mengde, men også til å telle lus og se hvor mye biomasse det er i merdene.

Utviklet i samarbeid med oppdretterne

Sammen med Olve Byre, selskapets salgssjef, er Østebøvik på besøk hos Eide Fjordbruk sitt anlegg i Fensfjorden, ikke langt fra Mongstad i Nordhordland. Her er det nye kamerasystemet testet og justert det siste året.

- Akkurat nå bruker vi systemet til å følge med på fôringen av fisken, sier Thomas Frotjold, driftsleder, Eide Fjordbruk i Fensfjorden.

Olve Byre fra selskapets salgskontor i Bergen
Olve Byre fra selskapets salgskontor i Bergen

- HD-kameraet gir oss mange fordeler. Det er mye lettere å skille fôrbiter fra andre partikler i sjøen. Bildene vi får inn i kontrollrommet er krystallklare og i farger. Før hadde vi bare tilgang til svart-hvitt bilder, forklarer han.

Eide Fjordbruk har jobbet tett sammen med Imenco for å utvikle systemet.

- Vi fikk en prototype, og vi har vært med fra starten, forteller driftslederen, som synes det er givende og interessant å få delta i utviklingsarbeidet.

- I begynnelsen tok vi i bruk litt provisoriske kameravinsjer. Nå har vi kommet frem til mer stabile løsninger. Vi kommer også med innspill til nye funksjoner hele tiden, forteller driftslederen.

Imenco vant anbud hos Havforskningsinstituttet 

IP-basert system

Systemet består to lysfølsomme linser som gir 360 graders dekning i merden. Det følger også med vinsj, fiberkabel og en brukervennlig programvare.

Optikken på kameraet gir høyoppløselige fargebilder som kan sees på skjermer i kontrollrommet. Systemet er IP-basert, og sensorer leser dybde, temperatur og vanngjennomstrømning.  

Les mer om Imenco Gemini Aquaculture Camera her

-  Vi har fokusert på at det skal være den beste bildekvaliteten som er tilgjengelig på markedet i dag. Vi har tatt med oss det beste fra subseakameraene våre, og systemet er laget for å skaleres opp med nye sensorer for å overvåke det som skjer i merden, forklarer Olve Byre, salgssjef i Imenco.

- Hvordan har det vært å samarbeide med oppdretterne?

- For oss var det viktig å komme i kontakt med kunder som var villige til å ta litt risiko med en ny aktør som oss. Det har blitt en veldig god prosess. Systemet  er blitt optimalisert etter innspill fra de som skal bruke det. Bedre rådgivere i en utviklingsfase er det ikke mulig å få, sier Byre.

Imenco Gemini Merdkamera. Foto: Imenco
Imenco Gemini Merdkamera. Foto: Imenco

Full oversikt

I kontrollrommet kan oppdretteren følge med på alt som skjer i merden – med krystallklare bilder.

- Systemer er veldig brukervennlig. All informasjon vi trenger ser vi på skjermene. Kameraet styres med disse, sier driftslederen og peker på to trådløse spillkontroller vi kjenner igjen fra Playstation.

- Kameraet er svært lett å operere i vannet. Nå gleder vi oss til neste fase med flere sensorer koblet til kameraet, sier Frotjold.

Foruten avanserte kamerasystemer til havbruksnæringen, er Imenco også leverandør av utstyr og ingeniørtjenester innen offshore-, olje- og gassektoren, maritim industri og vindkraft til havs.

Imenco har hovedkontor og produksjon Aksdal i Tysvær kommune, en produksjonsavdeling i Ningbo i Kina og salgskontorer i Haugesund, Bergen, Aberdeen i Storbritannia, Lafayette i USA og i Singapore. Imenco styrket ytterligere sin posisjon som teknologileder gjennom kjøpet av Kongsberg sin kameradivisjon i 2018.

Maskinlæring og Imenco = sant

Maskinlæringsselskapet Aquabyte og Imenco Havbruk annonserer et partnerskap for et undervannskamera utstyrt med maskinlæringssystem.

Aquabyte skriver i meldingen de planlegger å tilby flere produktlinjer som er kompatible med Imenco sitt kamerasystem.  Det første produktet som lanseres er lakselustelling, etterfulgt av biomasseestimering og fiskehelsevurdering. Programvaren bruker avanserte maskinlæringsteknikker og er også i stand til å reidentifisere unik fisk.

Les hele saken her!

For mer informasjon, tekniske spesifikasjoner eller demonstrasjon;
Kontakt Imenco på telefon 488 68 393, epost ob@imenco.com -
eller på www. imencohavbruk.no

Se også vedlagte film:

Imenco Havbruk leverer tjenester og produkter til havbruksnæringen.

Vi er opptatt av å levere bransjeledende tjenester og produkter som er av høy kvalitet men som likevel er konkurransedyktige i markedet.

Som en del av en gruppe med selskap har vi med oss lang erfaring og sammensatt kompetanse fra mange ulike bransjer og fra et stort antall prosjekt og produkt. Disse erfaringene tar vi med oss når vi nå utvilker nye produkter til havbruksnæringen.