Ansatt i selskpet Seaweed Energy Solution AS høster tare. Foto: Seaweed Energy Solutions AS.

- En økende interesse for tare

Seaweed Energy Solutions har jobbet hardt for å skaffe finansiering fra EU, og mener en økende interesse for tare kan være grunnen til at de lykkes.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Havbruksselskapet Seaweed Energy Solutions AS har et av Europas største tareoppdrettsanlegg. Anlegget er en pilot og selskapet har i en årrekke søkt om midler til prosjekter fra EU.

I alt har selskapet fått tilslag på tre EU-søknader fra programmene Eurostars og Horisont 2020. Det ene var et samarbeidsprosjekt med over 20 partnere om bioraffinering av tare, mens det sistnevnte var midler fra SME instrumentet fase 2, som er en del av Horisont 2020 programmet.

- Vi holdt på i to år med SME-Instrument søknaden, og vi lykkes på det sjuende forsøket, forteller Jon Funderud som er daglig leder i selskapet.

– Vi var nærme flere ganger. Det er snakk om timing, men også flaks, legger han til.

Les også: Tareoppdrett: - Markedet er ennå ikke modent

Daglig leder Jon Funderud ute i felten. Foto: Seaweed Energy Solutions AS.

Hard konkurranse

Funderud poengterer at det har vært en økende interesse for tare de siste årene, og at dette kan være en faktor som bidrar til at de lyktes nå. Videre forteller Funderud at det er hard konkurranse om midlene.

- SME-Instrument søknaden var krevende og omfattende, og det stilles høye krav til innovasjon, markedspotensialet og teamet som skal delta i prosjektet. Videre må det være et stort globalt vektpotensial, og det har tare. SME-Instrument programmet er ifølge Funderud et viktig virkemiddel mellom pilot og kommersiell skala, en fase hvor det kan være spesielt krevende å få finansiering.

En krevende prosess

Selskapet måtte ned til Brussel for å presentere prosjektet sitt fremfor et panel med investorer som vurderte prosjektet. Videre tipser Funderud andre potensielle søkere til EU-midler om at det er en krevende arbeidsprosess, og at en bare bør søke om en virkelig har en innovativ ide med stort markedspotensial.

– Det er viktig å være tålmodig, og ikke forvent å lykkes på første forsøk, avslutter Funderud.