sverre marvik anteo tekmar 2015

– Informasjonsdeling kan bekjempe lus og sykdom

I virkeligheten er alle i samme basseng og sliter noen går det ut over alle. Behovet for å dele og åpne opp innad i næringen tror jeg er viktig. Og da må vi lage et system for informasjon, sier Sverre Marvik, daglig leder i Anteo. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Marvik påpeker at både lakselus og sykdom står for milliardutgifter hvert år, og at deler av utfordringene har vært skjult under høye laksepriser.

- Lus blir ikke viktig bare for kostnadsbildet men også hvilke mulighetene man har for økonomisk vekst fremover, sier han.

Marvik viser til at lus foreløpig er den eneste begrensende faktoren for vekst i det nye trafikklyssystemet.

- Det er ingen tvil at andre miljøindikatorer også vil komme. Utslipp, påvirkning på andre arter og lignende. Koordinert innsats mot lus og sykdom kan iverksettes på større nivå enn lokalitetsnivå, der røkteren tar beslutningen i dag. Kanskje må man begynne med tiltak hos naboen dersom strømforholdene er slik at det er best. Får å få dette til må vi dele informasjon, konstaterer han.

Han mener at samtidsdata og input er viktig for å etablere informasjonsflyt for å ta de rette beslutningene i bransjen.

- Å innhente informasjon fra myndigheter og andre er viktig for å kunne gi et godt bilde til de i næringen som tar beslutningene. I virkeligheten er alle i samme basseng og sliter noen går det ut over alle. Behovet for å dele og åpne opp innad i næringen tror jeg er viktig. Og da må vi lage et system for informasjon, sier Marvik.

Han mener samtidsdata fra båter, lokaliteter og andre komponenter i bransjen kan føre til redusert risiko for næringen.

- Får man en sentral koordinering av disse kan dette redusere sykdom og lus, konkluderer han.