Lauris Boissonnot i Aqua Kompetanse mener det er fullt mulig å ha lav dødelighet ved bruk av rognkjeks i merd. Det viser innsamling av data de selv har gjort.
Lauris Boissonnot i Aqua Kompetanse mener det er fullt mulig å ha lav dødelighet ved bruk av rognkjeks i merd. Det viser innsamling av data de selv har gjort.

- De som fortsatt bruker rognkjeks har bedre kontroll

Lauris Boissonnot i Aqua Kompetanse kan fortelle at oppdrettere i dag har mer fokus på å bruke en robust rognkjeks, og samtidig korte ned tiden den lever sammen med laksen.

Publisert Sist oppdatert

Under andre dag av Lusekonferansen fortsatte diskusjonen om rensefiskens liv i norske oppdrettsanlegg. Tidligere i programmet torsdag fortalte Susanna Lybæk i Dyrevernalliansen at rensefisken i dag opplever store lidelser og har høy dødelighet. Hun mener bruken av rensefisk er et stort paradoks i norsk husdyrhold i 2023.

Lauris Boissonnot i Aqua Kompetanse fortalte i kontrast om data selskapet har samlet inn på flere lokaliteter og fra flere oppdrettere der de har fått tak i all produksjonsdata og miljøparametre som lokalitetene har. Hun forteller at det er Aqua Kompetanse som står for velferdsscoringen i arbeidet og påpeker at de derfor er en nøytral partner når hun uttaler seg om resultatene.

Boissonnot forteller at noen lokaliteter klarer langt under 10 prosent dødelighet på rognkjeksen, og sier enkelte klarer helt ned i 5 prosent.

Bli abonnent hos Kyst.no

For å få tilgang til dette innholdet trenger du et abonnement med Kyst.no Pluss-saker inkludert.

Bli abonnent og les denne og mange andre pluss-saker.
Min side

Kjøp abonnement i vår nettbutikk her

Nettbutikk