Ph.d.-kandidat Fredrik Staven kommer opprinnelig fra Flatanger, og ser fram til å jobbe næringsrettet med forskning i heimkommunen. Staven er utdannet marinbiolog med fokus på evolusjonærbiologi hos rensefisk. Bildet fra Flatangers med skjærgården i bakgrunnen. Foto: Aqua Kompetanse.

Aqua Kompetanse får sin første Ph.d.-kandidat

Aqua Kompetanse AS i Nord-Trøndelag får i februar sin første nærings-Ph.d. i bedriftens historie.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Ph.d.-kandidaten er Fredrik Staven som opprinnelig kommer fra Flatanger. Han er utdannet marinbiolog med fokus på evolusjonærbiologi hos rensefisk.

Selskapet skriver at hensikten med å utdanne stipendiater i firmaet, er å øke forskningskompetansen innen dagsaktuelle temaer, og legge til rette for mer forskningsbasert arbeid innen fiskehelse og miljø med utgangspunkt i Trøndelag. De vider til at det har vært en forrykende utvikling innen produksjon av rognkjeks i regionen, og da spesielt i Flatanger hvor Norges største rensefiskanlegg, Namdal rensefisk, ligger lokalisert ved siden av Aqua Kompetanses kontorlokaler.

- De fleste anleggene i regionen har benyttet seg av rognkjeks som en del av bekjempelsesstrategien mot lakselusa, og hatt en god effekt av lokalt oppdrettet rensefisk. Det var derfor naturlig at også dette ble tema når stipendiatstillingen skulle opprettes i Flatanger, skriver de.

Alex Lindseth, daglig leder i Aqua Kompetanse AS. Lindseth er prosjektleder for doktorgraden. Foto: Ove Magne Ribsskog.

Evolusjonær atferd hos rognkjeks med fokus på læring og tilvenning

Doktorgraden har fokus på velferd hos rognkjeks i forbindelse med læringskapasitet og tilvenning til livet i merden og interaksjoner med oppdrettslaksen.

- Tilvenning i seg selv omhandler hvordan bruken av rognkjeks kan forbedres gjennom en dypere forståelse for rognkjeksas adaptive egenskaper, satt i kontekst av det nye miljøet fisken møter i oppdrettssammenheng.

Det er kandidaten selv som har utarbeidet prosjektskissen, basert på tidligere arbeid på masteroppgaven, våren 2017.

Finansiering skjer gjennom Forskningsrådet, mens gradsgivende institusjon er Nord universitet. I tillegg disponerer Havforskningsinstituttet og Marin Seniorkonsulent i Trøndelag mentorroller.

Prosjektleder for doktorgraden er daglig leder i Aqua Kompetanse AS, Alex Lindseth.

  • Aqua Kompetanse AS ble stiftet i juni 2000, og har i dag avdelinger i Flatanger, Namsos, Rørvik, Lovund og Sandnessjøen.
  • De har en stab bestående av 30 fagfolk innen marinbiologi, veterinærmedisin, fiskehelse, oseanografi, toksikologi, oppdrettsbiologi og administrasjon.
  • Bedriften selger hovedsakelig fiskehelsetjenester og miljøundersøkelser og i tillegg til FoU innen akvakultur.