Kan frossenfisk smake fersk?
Frys en ørret i seks måneder. Tin den med en patentert tineteknologi og server den til et kresent Aqua Nor-publikum. Resultatet kan du se i videoen.
Teknologien tilhører selskapet Ice Fresh, som har brukt over 20 år på å utvikle den med mål om å sikre ferskfisk-kvalitet på fryste produkter. Selskapet ble i 2021 kjøpt av Hofseth, og i disse dager ferdigstilles den første kommersielle tinehuben. Den bygges for tiden opp i Los Angeles i USA.
Det er MMC First Process som bygger selve tinetunnelen i anlegget.
– Med denne teknologien kan vi både redusere miljøavtrykket fra fiskefrakt med over 80 prosent, kutte matsvinn og fraktkostnader samtidig som kundene får bedre kvalitet, forklarer CMSO i MMC First Process Per Helge Devold.
Fisken kan nemlig fraktes som frossenfisk og ha en lang holdbarhet. Også at den blir «fersk» først fremme i markedet, gjør at levetiden i butikkhyllene også forlenges.

Varmluft
En prototype har allerede vært operativ på Digerneset i Ålesund i ett år, hvor den fortløpende har blitt videreutviklet og optimalisert til industrielt formål.

Systemet benytter luft som først er ganske varm, for deretter å gradvis reduseres i temperatur, til man har en filet som holder en grad pluss.
– Dette går både hurtig og man får lite svinn gjennom drypp, sier Devold.
Kokk og produktutviklingssjef i Hofseth, Mindor Klauset hadde tatt med seg til Aqua Nor ørret som var tinet med teknologien på mandagen, og ble servert til publikum på onsdagen. Også undertegnede journalist fikk smake.
Hva jeg synes? Smakte dette som fersk? For å si det sånn, jeg var helt enig med konklusjonen til de som uttaler seg i slutten på videoen over.

