Eivind Helland, CEO i Blue Planet AS, presenterte Stiim Aqua Cluster for de canadiske gjestene.

Knyttet kontakter med canadiske og chilenske gjester

Denne ukens AquaNor tiltrekker seg havbruksaktører fra hele verden, men allerede i slutten av forrige uke kom de første gjestene til Norge.

Publisert

Innovasjon Norge har som mål å bidra til bærekraftig vekst og eksport for norsk næringsliv gjennom kompetanse, kapital og nettverk. Havbruksklyngen Stiim Aqua Cluster har siden 2021 jobbet målrettet med eksport gjennom programmet «Eksport i kikkerten». Fredag 18. august fikk klyngen og Havets Hus i Stavanger besøk av to Innovasjon Norge-ledede grupper med havbruksaktører som ville knytte kontakter og bli bedre kjent med klyngen. Begge gruppene deltar denne uken på AquaNor i Trondheim, som tirsdag går av stabelen.

Den chilenske delegasjonen ble ledet av Pilar Santos Neves fra Innovasjon Norges kontor i Rio, Brasil, og hadde 13 deltakere. Gruppen fra Canada med cirka 50 deltakere ble ledet av seniorrådgiver Caleb Chapman fra Innovasjon Norge i Canada. 

Den canadisker gruppen bestod av folk fra næringslivet, representanter fra myndighetene, bransjeorganisasjoner og politiske ledere fra flere provinser. 

Bli kjent med norsk teknologi

Delegasjonen fra Chile hadde sendt oversikt over noen medlemsbedrifter i Stiim som de gjerne ville møte. Disse stilte opp på kort varsel, og det ble utvekslet visittkort og knyttet nye kontakter.

På programmet i Havets Hus stod presentasjoner av Stiim Aqua Cluster og Blue Planet Academy. CEO Knut Nesse i AKVA Group fortalte om selskapets globale virksomhet og ulike satsingsområder. Nils Steine presenterte Pharmaq, og CEO Kjetil Njærheim fra Aqua Robotics fortalte om selskapets historie og produktet Halo, vaskeroboten som garanterer at noten alltid er ren. Delegasjonene fikk også besøke det lukkede oppdrettsalnegget FishGLOBE

Noen av selskapene i den chilenske delegasjonen hadde også spesifikke ønsker om bedrifter i Stiim-klyngen som de ønsket å treffe på samlingen i Havets Hus. Disse ble invitert til uformelt møte med gjestene etter at det offisielle programmet for dagen var over. 

CEO Knut Nesse i AKVA Group deltok og holdt presentasjoner av selskapets internasjonale aktivitet og ulike satsingsområder.

Målet er at delegasjonene skal bli kjent med norsk teknologi og med aktørene i norsk oppdrettsnæring, og at det knyttes kontakt som på sikt kan føre til samarbeid og norsk eksport.

- Den canadiske gruppen er så langt godt fornøyd med turen. Inntrykket er at norsk oppdrettsnæring har kommet langt med teknologi som kan utvikles og tilpasses for å løse utfordringer som næringen har, sier Caleb Chapman, leder for den canadiske delegasjonen til Kyst.no.

Etter besøket i Stavanger hadde delegasjonene hvert sitt spesialtilpassede program frem mot AquaNor. For noen av dem ble det også tid til fjelltur til det verdenskjente landemerket Preikestolen i Ryfylke. 

Kjetil Njærheim fra Aqua Robotics (f.v.), Eivind Helland fra Blue Planet AS og Nils Steine fra Pharmaq fikk flotte luer i gave fra den canadiske gruppen, og det var god stemning da gaven ble overrakt og dokumentert.