Nå skal Aquabyte sitt system også lages for ørretproduksjon.

Aquabyte satser på ørreten

Med den forestående lanseringen hevder Aquabyte å bli første system i verden som kombinerer vektberegning, velferdsovervåking og automatisk lusetelling ved oppdrett av ørret (Oncorhynchus mykiss).

Publisert Sist oppdatert

- Vi har fått mange forespørsler fra både eksisterende og fremtidige kunder om å tilpasse systemet vårt for ørretproduksjon. Med denne satsningen blir Aquabyte det første selskapet i verden som tilbyr et komplett overvåkingssystem for ørretoppdrett, hevder Steve Tucker, COO i Aquabyte.

- Vi i Stingray har levert monitorering, velferdsparamterere, lusetelling og avlusing for ørret i 6-7 år allerede, skriver daglig leder John Arne Breivik i Stingray på LinkedIn.

Steve Tucker I Aquabyte sier forskjellene mellom laks og ørret krever ulike systemer.

Aquabytes system bruker avansert teknologi hvor kamera som senkes ned i merden og tar over en million bilder av fisken daglig. Bildene analyseres ved hjelp av kunstig intelligens og maskinlæring, og gir oppdrettere daglige oppdateringer på lusetall, status på fiskevelferd og beregning av vekt og biomasse uten behov for manuell håndtering av fisken.

- Det er mange likheter mellom ørret og laks, men forskjellene er likevel så store at systemer laget utelukkende for laks ikke kan brukes på ørret. Vi har derfor utviklet nye, unike maskinlæringsmodeller spesielt tilpasset ørret. Med de nye modellene kan Aquabyte-systemet beregne biomasse, overvåke velferd og deformiteter, og telle lus på ørret med høy nøyaktighet, fortsetter Steve Tucker.

- I dag finnes det få, om noen, løsninger tilpasset ørretproduksjon. Oppdrettere av ørret har måttet bruke systemer utviklet for laks, som i beste fall gir avvikende data i forhold til faktisk status i merden.

- Med vårt digitale overvåkingssystem får oppdrettere god innsikt som de bruker til å ta riktige avgjørelser for økt fiskehelse og fortjeneste, uansett om de satser på ørret, laks eller begge fisketyper, avslutter Steve Tucker i Aquabyte.

Aquabytes overvåkingssystem for ørret er utviklet og validert i samarbeid med strategiske oppdrettspartnere.