Steigen, 16. 9. 2015. Fiskeriminister Elisabeth Aspaker åpner Nordnorsk Stamfisks anlegg for stamfisk i Steigen. Foto: Gorm K. Gaare

Dobling av rognproduksjonen

Ett år etter at daværende fiskeriminister Elisabeth Aspaker åpnet Nordnorsk Stamfisk (NST) 16. september 2015, vedtok styret i NST å iverksette byggetrinn 2. Dette vil medføre en dobling av rognproduksjonen på anlegget som driftes av AquaGen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- NST-anlegget ble bygget med planer for et 2. byggetrinn for raskt å kunne øke produksjonen av rogn dersom det skulle være behov for det, sier styreleder i NST, Odd Strøm i en pressemelding.

Styrevedtaket innebærer en utvidelse av stamfiskhallen slik at anlegget kan romme 7000 stamlaks, mot dagens 4000, og vil øke produksjonskapasiteten til nesten 200 millioner rognkorn pr. år.

- Vi starter byggingen av trinn 2 umiddelbart. De nye stamfiskkarene skal fylles med stamfisk medio april 2017, så vi har bare tiden av veien, opplyser Strøm.

Driftsleder i AquaGen Steigen, Truls Theting sier de har hatt et veldig godt første år og tilbakemeldingene fra kundene er at det er svært lite svinn og god tilvekst i settefiskanleggene.

- Nå gjelder det å gjenta suksessen i 2016/17 – sesongen.

Økologisk og landbasert produksjon

Utvidelsen av stamfiskkapasiteten vil gjøre det mulig å produsere økologisk lakserogn i Nord-Norge for første gang. Økologisk produksjon stiller strenge krav til blant annet laksens fôr og lav tetthet i merder og kar.

Det foreligger planer for et ytterligere 3. byggetrinn som vil gjøre anlegget i stand til å produsere landbasert stamfisk og dermed øke kapasiteten for «off season»-rogn i AquaGen-systemet.

- Vi har etablert en produksjonslinje for rogn fra landbasert stamfisk som foreløpig dekker etterspørselen etter denne typen rogn. Vi følger nøye med i markedet med tanke på behovet for å øke denne kapasiteten gjennom et byggetrinn 3 i Steigen, sier markedsdirektør i AquaGen, Odd Elvebø.