Odd Magne Rødseth klippet den orange tråden for å markere den offisielle åpningen av AquaGens kontor på Innovastion Park ved Universitetet of Stirling. Foto: Gareth Moore/Fishfarmingexpert

AquaGen vil starte rognproduksjon i Skottland

AquaGen vil starte opp rognproduksjon for laks i Skottland. - Å ha et rognproduksjonsanlegg i Skottland vil være en fordel for det skotske markedet, sier Odd Magne Rødseth.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

AquaGen har allerede avlet stamfisk hos en ukjent skotsk oppdretter, som skal fungere som en "backup" i tilfelle det ikke er tilgang på stamfisk fra Norge.

Nå er de på leting etter en lokalitet hvor de de kan stryke fisken. Odd Magne Rødseth, tidligere administrerende direktør i AquaGen og nå internasjonal leder for det tyske moderselskapet EW Group, la frem planene til Fish Farming Expert etter offisiell åpning av selskapets kontorer i Stirling.

Tre generasjoner stamfisk

Rødseth som er både forsker og tidligere oppdretter, var sjef for AquaGen i ti år frem til 2013, mener at de starter opp rognproduksjon i Skottland for å være tett på den skotske industrien, i tillegg til at det vil fungere som en forsikring mot et eventuelt forbud mot import av rogn.

- Du vet aldri om det vil oppstå grunner til å stenge grensene, sier han.

Han forklarte at selskapet nå har overført tre generasjoner stamfisk til Skottland.

- En del av den eldste generasjonen kan strykes allerede kommende sesong, om vi er klare, sa Rødseth.

Han la til at sesongen 2018/19 er et mer realistisk tidsperspektiv.

- Vi har fisken sjø nå, så må vi kartlegge genene, og flytte de over til landbaserte anlegg. Vi ser etter nå er en passende lokalitet på land med ferskvannstilgang, sier han.

"Backup" og sikkerhet

Rødseth forklarer at de mest sannsynlig vil benytte seg av et etablert klekkeri.

- Vi må finne et passende anlegg, og bygge det om, sier han.

- Å ha et produksjonsanlegg i Skottland vil være en fordel for det skotske markedet. Vi har en ganske god markedsandel her, og leverer allerede 25-30 millioner rogn til markedet.

Han legger til at AquaGen har mange generasjoner stamfisk i Norge. Disse vil fungere som "backup" og sikkerhet.

Det var tirsdag kveld at Rødseth klippet den orange tråden for å markere den offisielle åpningen av AquaGens kontor på Innovastion Park ved Universitetet of Stirling.