Svein Hjeldnes fylte 70 år i 2017. Foto: AquaGen.

46 år i avlsarbeidets tjeneste

Svein Hjeldnes, en av norsk oppdrettsnærings pionerer, fylte 70 år i 2017. Hjeldnes er fremdeles aktiv i arbeidet med å videreutvikle stammene som AquaGen forvalter i dag .

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Hjeldnes har vært engasjert i avlsarbeid på laks og regnbueørret siden 1971, og var med helt fra begynnelsen da avlsprogrammet ble etablert med innsamling av stamlaks fra over 40 norske elver. Jubilanten hylles i en melding fra AquaGen.

Unnfanget i baksetet av en folkevogn

Som kjent ble avlsprogrammet til AquaGen startet ved innsamling av kjønnsmoden laks som ble strøket for rogn og melke ved elvebredden. For å beskytte rogna mot regn og sollys ble en folkevogn innredet til stryke- og befruktningslinje.

- Fremsetet i bilen ble tatt ut slik at det ble plass til å sitte i baksetet og stryke laksen, forteller Hjeldnes i meldingen.

- Mye har forandret seg med hensyn til teknologi siden den gang.

Fra forskning til kundeservice

Hjeldnes startet å jobbe som forskningstekniker ved Forskningsstasjon for fisk på Sunndalsøra (senere Akvaforsk), 17. august 1971. Professor Harald Skjervold hadde fått tillatelse til å samle inn laks fra norske elver for å starte opp et avlsprogram for laks, og professor Trygve Gjedrem var ansvarlig for etablering og utviklingen av avlsprogrammet.

I 1986 ble en kopi av avlskjernen overført til Norske Fiskeoppdretteres Avlsstasjon på Kyrksæterøra (senere Norsk Lakseavl og AquaGen). I 1992 ble Hjeldnes driftsleder på stamfisklandanleggene i Sunndalsøra og Tingvoll.

Fra 1994 begynte han å arbeide med markedsføring og kundeservice både i Norge, Chile og etter hvert andre land. Siden da har han alltid vært ute på farten hos AquaGens kunder i inn- og utland.

- Oppbyggingen av AquaGen Chile ble startet på slutten av 1990-tallet og Hjeldnes har gitt betydelige bidrag gjennom hele perioden, skriver AquaGen.

Langdistanseløperen

Hjeldnes liker ikke å sitte på kontor, han foretrekker å drive med kundeservice som f.eks. mottakskontroll av rogn og oppsøke muligheter innenfor nye markeder. Det er ikke få norske og utenlandske oppdrettere som har blitt tatt hånd om og vist rundt i Norge eller Chile i de 46 årene han har vært en del av næringa.

- Han er veldig dedikert og utholdende innenfor sine arbeidsoppgaver, en egenskap han trolig har med seg fra sin tid som maratonløper på høyt nivå, skriver selskapet.

Svein Hjeldnes var nemlig på landslaget i maraton på 1980-tallet, og han fikk sølvmedalje i NM i 1981, bare slått av en utlending som fikk norsk statsborgerskap uken før. Hans beste tid var 2.18.40, fremdeles en respektabel tid for en gjennomtrent maratonløper. Han deltok i London maraton og ble nr. 48. For å oppnå dette trente han to ganger om dagen, samtidig som han drev sportsbutikk og jobbet i Akvaforsk.