Aqualine mener de har ett vesentlig bidrag til å løse luseproblemene

- Aqualine, som med sitt Midgard system tidligere har bidratt til å redusere rømning fra oppdrettsanlegg betydelig, har nå under utvikling et system som også kan være med å løse luseproblemene i oppdrettsnæringen. Systemet er miljøvennlig og bidrar til økt fiskevelferd, melder selskapet i en pressemelding.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Aqualine Subsea System er en merd med nedsenket not som bygger på selskapets Midgard system, og som krever noe tilpasning av eksisterende Midgardnot. I et oppgradert system med flytekrage, tilpasset not, bunnring og vinsjer har vi nå et nedsenkbart komplett oppdrettsanlegg, melder de.

Aqualine Marintek Aqualine mener de har funnet løsningen og hevder de har ett vesentlig bidrag til å løse luseproblemene. Foto: Aqualine. 

Ved å senke nota med «notlokk» ned til 8-10 meter med bruk av vinsj, vil fisken komme under lusebeltet, som vanligvis går ned til 6-8 meter. Under denne dybden viser en rekke forsøk og målinger at lusemengden er betydelig redusert eller at den forsvinner helt, samtidig som nye påslag unngås.

For å sikre at fisken har tilgang på luft for å fylle svømmeblæren kan merden heves så ofte som ønskelig og laksen «luftes» i ca 2 timer. Med bruk av Midgard sitt vinsjesystem vil det ta omkring ett minutt per meter å heve og senke nota. Toppen av nota vil bli dekket med et «notlokk», opplyses det.

- I nedsenket tilstand vil også begroingen reduseres betydelig, samtidig som vi vet at luselarvene oppholder seg i stort antall i begrodde områder. Forholdene på den enkelte lokalitet vil avgjøre behovet for spyling av både not og topp, melder selskapet. 

De gjennomfører i dag en uttesting av Aqualine Subsea System i Marinteks havlaboratorium i Trondheim. Dette for å dokumentere dynamikken og styrken i det nye unike konseptet.