Aqualine Subsea System er ett av konseptene som vil flytte laksen lengre ned i dypet. Illustrasjon: Aqualine.

Aqualine søker ti utviklingstillatelser

- Aqualine søker om 10 utviklingstillatelser for å videreutvikle et nedsenkbart produksjonssystem for laks. I løpet av de kommende årene skal Aqualine Subsea System være klart for kommersiell bruk, skriver de.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Etter svært vellykkede tester av konseptet i havlaboratoriet hos SINTEF Marintek, er det nå ønskelig å få testet ut systemet i full skala under tøffe forhold.

- Vi søker utviklingstillatelser i egen regi for å utvikle Aqualine Subsea System, forteller Adm. dir. Trond Lysklætt.

– Vårt mål er å kunne utvikle og tilby et nedsenkbart system som kommer både små og store aktører i hele oppdrettsnæringen til gode.

Ved å senke produksjonsenheten til ønsket dybde, tilsier forskning og erfaring at vi kommer under lusebeltet og unngår påslag av lus på fisken. Dette skal nå prøves ut, og håpet er samtidig å kunne se andre positive effekter av Aqualine Subsea System.

- Våre beregninger så langt viser at vi får et system som investerings- og driftsmessig blir gunstig, fortsetter Lysklætt.

– Noe som betyr at alle oppdrettere har muligheter for å ta det i bruk.

Trond Lysklætt. Foto: Aqualine.

Ettersom systemet er konstruert for å spille på lag med naturkreftene, tåler det å ligge minst like eksponert som det velprøvde og sikre Aqualine Midgard® System. Samtidig vil det viktige hensynet til fiskevelferden bli godt ivaretatt.

- Med dette nye innovative systemet vil også HMS og den enkelte medarbeider bli godt tatt vare på, sier Lysklætt.

– Vi regner med at denne løsningen vil bli en sterk bidragsyter til å løse problemene med lus, og samtidig legge til rette for mer eksponert oppdrett.