Daglig leder Tor Espen Skoglund i Aquality. Foto: Linn Therese Skår Hosteland.
Daglig leder Tor Espen Skoglund i Aquality. Foto: Linn Therese Skår Hosteland.

Lanserte ny sorteringsmaskin for rognkjeks

Aquality har lansert en sorteringsmaskin for rognkjeks. Maskinen skal ifølge daglig leder Tor Espen Skoglund, gjøre det enklere for oppdretterne å håndtere rensefisken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Skoglund forteller sorteringsmaskinen har vært under uttesting hos kunde og ble nylig lansert.

Rognkjeks-sorterer fra Aquality. Foto: Aquality.
Rognkjeks-sorterer fra Aquality. Foto: Aquality. 

– Testing og utvikling har pågått siden høsten og etter gode resultater var vi klar for å begynne produksjon. Produksjon av første serie er nettopp i gang, og vi har nylig levert de to første maskinene, sier Aquality-sjef Tor Espen Skoglund til kyst.no.

De utviklet sortereren på oppfordring fra næringen.

–  De ønsket en sorterer som den vi nå har utviklet, og vi så et behov for produktet på markedet. Rensefisksortereren vår er mobil, kompakt og kan leveres med justerbare avsilere, samt Aquascan-utstyr. Den sorterer fisk i tre ulike størrelse og selve maskinen kan fastmonteres også om det er ønskelig, påpeker han.

– Ingen fysiske skader under sortering

Uttestingene av utstyret er gjort sammen med en kunde i slutten av 2017, og Skoglund sier kunden også hadde med en veterinær som har sett på hvordan rensefisken reagerer i forhold til stress, og om den får fysiske skader.

– Resultatet viser at fisken ikke får noen fysiske skader og heller ikke blir mer stresset en eksisterende løsninger som er på markedet nå. Rognkjeksen er heldigvis ikke en fisk som stresser lett så det gjør at den fint tåler sorteringen med maskinen, sier Skoglund.

Utfordringene med rognkjekssortering tidligere sier han har vært at den gjerne suger seg fast under sorteringen, og ikke sklir like godt ettersom den er ganske ru i skinnet og har derfor høy friksjon.

– Dette problemet har vi nå har løst.

20 tusen fisk på 20 minutt

Skoglund vil ikke gå mer i detalj rundt hvordan maskinen er bygd eller fungerer, men sier den sorterer 20 000 rognkjeks på 20 min.

3D illustrasjon av Aqualitys sorteringsmaskin for rensefisk. Foto: Aquality.
3D illustrasjon av Aqualitys sorteringsmaskin for rensefisk. Foto: Aquality.

Selve maskinen er utviklet av Vest Mekaniske sammen med selskapet og en kunde.

– Vest Mekaniske designer og produserer maskinen til oss i Aquality, som vi da selger og har rettighetene til, forteller Skoglund.

Maskinen er omlag 2 meter lang og veier ca. 300 kg med justerbar pidestall.

Les flere saker om selskapet her: