Bjørn-Inge Rikhardsen

Lærer chilenerne om hydrogenperoksyd

Det chilenske fiskeridirektoratet Sernapesca henvendte seg til fiskehelseselskapet Fishguard for å få en introduksjon til hydrogenperoksyd som avlusingsmetode. Det skriver selskapet i en pressemelding.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Dagen før høstens Aqua Sur-messe i Chile møtte regionale fiskerimyndigheter, havbruksveterinærer og en lang rekke daglige ledere og driftsledere fra oppdrettsindustrien opp for å lære om bruk av hydrogenperoksyd til avlusing. Foredragsholder var veterinær Bjørn-Inge Rikhardsen fra Fishguard sin avdeling på Helgeland.

- Chile har problemer i forhold til resistens mot stoffene som brukes i dag, og hydrogenperoksyd blir sett på som en løsning. I foredraget gikk jeg gjennom en del tekniske og praktiske forhold rundt bruken av hydrogenperoksyd og viste til hvilke erfaringer vi har fra Norge, sier Rikhardsen i pressemeldingen.

Chile har fram til i dag drevet avlusing kun med emamectin i tillegg til badebehandlinger med ulike varianter av cypermetrin og deltametrin. Resistens mot stoffene er utbredt, og det jobbes nå på flere fronter for å få kontroll på lusemengdene. I tillegg til en introduksjon av hydrogenperoksyd som avlusingsmetode, er en prosess i gang for å godkjenne bruk av azametiphos. Et annet tiltak er påbudet om bruk av helpresenning som nå iverksettes i Chile.

Styreleder i Fishguard, Frode Blakstad sier i pressemeldingen at kongstanken bak Fishguard er å drive fagutvikling og spesialisering.

- Det skal vi gjøre gjennom å samle kloke hoder fra dagens fragmenterte struktur på fiskehelsefeltet, og gjennom nasjonal og internasjonal erfaringsutveksling profesjonalisere rådgivingsfunksjonen overfor næringen, sier han.

Fishguard har uttrykt ambisjoner om å bli Norges første landsdekkende fiskehelsetjeneste og er inne i en periode med oppkjøp og etableringer langs hele kysten.

Veterinær Bjørn-Inge Rikhardsen fra Fishguard holdt foredrag for chilenerne i forbindelse med Aqua Sur.