Hele 200 000 fisk skal tirsdag gå ut i «Aquatraz 2» (lengst unna). Nærmest kamera er «Aquatraz 1» som det har vært produsert fisk i siden oktober 2018. Foto: Midt-Norsk Havbruk

Nå settes det fisk ut i «Aquatraz 2»

Tirsdag skal den aller første fisken settes ut i «Aquatraz 2».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Prosjekleder Steingrim Holm sier til Kyst.no at utsettet skjer etter planen tirsdag, og at «Aquatraz 2» skal være hjem til underkant av 200 000 fisk.  

I oktober i fjor ble det for første gang satt ut 180 000 laks på underkant av halvannet kilo i den første versjonen av «Aquatraz». 

Midt-Norsk Havbruk står bak prosjektet og det er de selv som produserer fisken og henter den fra to merder som ligger i lokaliteten i Eiterfjorden, der både «Aquatraz 1» og «Aquatraz 2» holder til.

Fisken er i gjennomsnitt tre kg når den nå går over i «Aquatraz 2». Opprinnelig kommer den fra Åsen Settefisk, der den med på veien ble vaksinert med Pharmaqs micro 6-vasksine og PD-vaksine.

Bruker samme teknikk som sist

Utsettet av fisken vil bli gjort på samme måten som i «Aquatraz 1».

Prosjektleder Steingrim Holm er klar til å sette ut fisken i «Aquatraz 2» for første gang. Foto: Midt-Norsk Havbruk AS

- Vi bruker brønnbåt og flytter fisken fra konvensjonelle merder på samme måten som da, forteller Holm til Kyst.no.

Han legger til at de har hatt gode erfaringer med det første utsettet i «Aquatraz 1».

- Både biologi og teknologi fungerer bra så langt. Største endring fra «Aquatraz 1» er at vi har økt antall strømsettere fra to til fire stk. (Xylem miksere) i «Aquatraz 2».

Flytter begge merdene

Hvilke planer har dere videre etter utsett av fisken? 

- Laksen vil stå i «Aquatraz»-merdene til slakt. Deretter flyttes begge merdene til lokalitet Kyrøyan i Vikna kommune.

Midt-Norsk Havbruk jobber videre med neste versjon av «Aquatraz», og byggingen av Aquatraz» 3 og 4 foregår på Yard Fosen nå.

- Merd nr. 3 og 4 blir den nyeste versjon av generasjon 2. Etter planen kommer «Aquatraz 3» i september 2019, og «Aquatraz 4»4 i desember 2019, sier Holm avslutningsvis.