Hele 200 000 fisk skal tirsdag gå ut i «Aquatraz 2» (lengst unna). Nærmest kamera er «Aquatraz 1» som det har vært produsert fisk i siden oktober 2018.  Foto: Midt-Norsk Havbruk
Hele 200 000 fisk skal tirsdag gå ut i «Aquatraz 2» (lengst unna). Nærmest kamera er «Aquatraz 1» som det har vært produsert fisk i siden oktober 2018. Foto: Midt-Norsk Havbruk

Nå settes det fisk ut i «Aquatraz 2»

Tirsdag skal den aller første fisken settes ut i «Aquatraz 2».

Publisert Sist oppdatert

Prosjekleder Steingrim Holm sier til Kyst.no at utsettet skjer etter planen tirsdag, og at «Aquatraz 2» skal være hjem til underkant av 200 000 fisk.  

I oktober i fjor ble det for første gang satt ut 180 000 laks på underkant av halvannet kilo i den første versjonen av «Aquatraz». 

Midt-Norsk Havbruk står bak prosjektet og det er de selv som produserer fisken og henter den fra to merder som ligger i lokaliteten i Eiterfjorden, der både «Aquatraz 1» og «Aquatraz 2» holder til.

Fisken er i gjennomsnitt tre kg når den nå går over i «Aquatraz 2». Opprinnelig kommer den fra Åsen Settefisk, der den med på veien ble vaksinert med Pharmaqs micro 6-vasksine og PD-vaksine.

Bruker samme teknikk som sist

Utsettet av fisken vil bli gjort på samme måten som i «Aquatraz 1».

Prosjektleder Steingrim Holm er klar til å sette ut fisken i «Aquatraz 2» for første gang. Foto: Midt-Norsk Havbruk AS
Prosjektleder Steingrim Holm er klar til å sette ut fisken i «Aquatraz 2» for første gang. Foto: Midt-Norsk Havbruk AS

- Vi bruker brønnbåt og flytter fisken fra konvensjonelle merder på samme måten som da, forteller Holm til Kyst.no.

Han legger til at de har hatt gode erfaringer med det første utsettet i «Aquatraz 1».

- Både biologi og teknologi fungerer bra så langt. Største endring fra «Aquatraz 1» er at vi har økt antall strømsettere fra to til fire stk. (Xylem miksere) i «Aquatraz 2».

Flytter begge merdene

Hvilke planer har dere videre etter utsett av fisken? 

- Laksen vil stå i «Aquatraz»-merdene til slakt. Deretter flyttes begge merdene til lokalitet Kyrøyan i Vikna kommune.

Midt-Norsk Havbruk jobber videre med neste versjon av «Aquatraz», og byggingen av Aquatraz» 3 og 4 foregår på Yard Fosen nå.

- Merd nr. 3 og 4 blir den nyeste versjon av generasjon 2. Etter planen kommer «Aquatraz 3» i september 2019, og «Aquatraz 4»4 i desember 2019, sier Holm avslutningsvis.