Amanual Fishaye (til venstre), Mahad Ali, Anders By og Siyad Mohammed ønskes velkommen til Moen Marin Service av «husnestor» Alv Homo. Foto: Moen Marin.

Moen Marin har doblet staben på få år

Moen Marin Service AS  melder at de  ved årsskiftet passerte 50 ansatte. Det er en dobling siden 2012. Veksten har selskapet blant annet løst med et suksessrikt samarbeid med den lokale flyktningetjenesten. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Moen Marin Group (MMG) har mer enn 90 års erfaring innen bygging og vedlikehold av det meste som flyter på sjøen. De siste årene har konsernet blitt landsledende på arbeids- og servicefartøy til havbruksnæringen.

Under navnet Moen Slip AS sysselsatte konsernet i sin tid opp mot 90 arbeidstakere i Kolvereidvågen. Tap og nedadgående konjunkturer for norsk verftsindustri førte tidlig på 2000-tallet til en betydelig reduksjon i arbeidsstokken. De siste årene har målrettet satsing på innovativ skipsteknologi gitt nytt fotfeste i markedet: I 2015 overleverte MMG 23 båter, i all hovedsak til oppdretts- og serviceselskaper langs hele Norskekysten.

Båtene bygges i utlandet, men har gitt solid vekst også i konsernets service- og vedlikeholdsselskap. Med fire nyansettelser ved årsskiftet, passerte Moen Marin Service AS (MMS) for første gang 50 ansatte. Det er dobbelt så mange som i 2012.

– Nybyggene skal utrustes og testes, og dette skjer på Kolvereid. I tillegg opplever vi vekst innen lokalt utviklede prosjekter og andre oppdrag, sier daglig leder Are Brekk i MMS.

Ekstra glade ansatte

Tre av de nyansatte gleder seg ekstra stort over å ha fått fast jobb. Amanual Fishaye, Siyad Mohammed og Mahad Ali er strålende eksempler på vellykket og praktisk rettet integrering i regi av flyktningetjenesten i Nærøy:

Etter et kort praksisopphold, fikk trioen tilbud om sveisekurs. Den påfølgende oppsveisingen ble bestått med glans. Det siste året har gått med til arbeidspraksis, koordinert av flyktningetjenesten og bedriften i fellesskap. Like før årsskiftet fikk de gladmeldingene.

– Dette betyr så mye. Jeg trives veldig godt, og gleder meg til å gå på jobb hver eneste dag. Jeg har ikke jobbet i verftsindustrien tidligere, men plate- og sveisearbeid er spennende. Da jeg fikk beskjeden om fast jobb, ble jeg helt varm her inne, sier Ali, og peker på brystkassa.

Han bekrefter at intensiv arbeidspraksis er en ypperlig skole i norsk språk og arbeidskultur.

Anders By er ansatt som ny produksjonsleder i Moen Marin Service AS. Foto: Moen Marin.

Dyrker læringskulturen

Nå fortsetter opplæringen internt i bedriften. MMG har lang erfaring som lærlingebedrift, noe som kommer godt med ved rekruttering av mennesker med en mer krevende inngang til arbeidslivet.

 – Dette er en suksesshistorie om praktisk integrering av flyktninger gjennom samarbeid mellom det offentlige og næringslivet. Flyktningetjenestene i Nærøy og Vikna fortjener ros for måten de involverer næringslivet på. For oss er tilgangen til kvalifisert arbeidskraft avgjørende, sier Brekk.

Som en følge av økt oppdragsmengde har det tradisjonsrike verftet også forsterket egen produksjonsledelse. Anders By har mange års erfaring fra Fosen Mek-systemet, i tillegg til fartstid fra annen mekanisk industri. 11. januar var første arbeidsdag for MMS’ nye produksjonsleder.

– Jeg gleder meg over å være del av en spennende industribedrift i positiv utvikling, sier By.

Fra lederhold utelukkes ikke muligheten for flere nye fjes.

– Vi har en krystallklar ambisjon om å utvikle virksomheten i Ytre Namdal. Det vil gi en merkbar sysselsettingseffekt, avslutter Brekk.