SinkabergHansen anlegg i Nærøy. (obs: dette er ikke det aktuelle anlegget der hendelsen skjedd, men et annet anlegg i nærområdet) Foto: SinkabergHansen.

Kritisk da driftstekniker falt i sjøen

Formiddagen lørdag 20. januar oppsto en kritisk situasjon ved lokaliteten Klungset i Nærøy. Driftsteknikeren på jobb for SinkabergHansen snublet og falt i sjøen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det melder selskapet i en pressemelding.

Den erfarne driftsteknikeren gjorde rutinesjekk på merden mens hans kollega ivaretok fôring inne på flåten. Værforholdene viste en frisk østlig bris med noen minusgrader i lufta. Sjøtemperaturen lå på om lag fem grader.

BarentsWatch illustrasjon av lokaliteten Klungset i Nærøy.

46-åringen som falt i sjøen var iført vanlig påkrevd arbeidsantrekk, inkludert redningsvest og kommunikasjonsradio. Vedkommende forsøkte umiddelbart å ta seg tilbake opp på merden, men erfarte etter 2-3 forsøk at dette ikke gikk. Dette skyldes ikke minst de aktuelle forholdene med urolig sjø. Bak på den om lag 10 meter lange lokalitetsbåten som var i bruk er det en leider ned i sjøen, men driftsteknikeren vurderte dette i utgangspunktet som for risikabelt da han befant seg foran baugen på en båt som beveget seg adskillig i bølgene.

Dermed slo han alarm over kommunikasjonsradioen. Dette ble oppfattet av kollegaen på fôringsflåten, som i løpet av kort tid dro ut med en annen båt. Driftsteknikeren i sjøen ble lokalisert og fikk deretter hjelp til å komme seg opp på merden.

John-Ove Sinkaberg, produksjonssjef i SinkabergHansen sier selskapet priser seg lykkelige for at utgangen ble som den ble. Foto: Sinkaberg-Hansen.

Ettersom 46-åringen både var nedkjølt og hadde fått i seg noe sjøvann, ble vedkommende etter klesskift assistert til legekontoret i Nærøy. Undersøkelsen avklarte at det ikke var tale om akutte tilstander som krevde øyeblikkelig oppfølging. På dette tidspunktet var også den interne oppfølgingen kommet i gang, melder selskapet.

Tilbake på jobb

Mandag 22. januar var begge de to direkte involverte tilbake i jobb. Hendelsen har imidlertid gjort vesentlig inntrykk på øvrig personell og ledelse i SinkabergHansen. Hendelsen ble gjennomgått og drøftet i et møte på mandag, mellom driftsteknikerne ved lokaliteten og selskapets ledelse. Konklusjonen er at de berørte medarbeiderne skal følges opp best mulig, samt at interne rutiner gjennomgås og sikres. Blant punktene er bred erfaringsdeling og bevisstgjøring.

Produksjonssjef matfisk John-Ove Sinkaberg sier at dette var dramatisk for både driftsteknikeren som falt i sjøen og hans kollega.

- Vi priser oss derfor lykkelig for at utgangen ble som den ble. Selv om rutinene her ble fulgt, oppsto en situasjon. Personell som både tenkte klart og var iført verneutstyr hadde avgjørende betydning. I praksis er det umulig å gardere seg 100 prosent. Målet er derfor å gjøre rutiner og sikring så effektiv at eventuelle uønskede hendelser ikke kan få utvikle seg, påpeker han.

  • SinkabergHansen AS er et oppdrettsselskap lokalisert i Ytre Namdal, Bindal og Brønnøy med hovedkontor og produksjonsanlegg på Marøya i Nærøy kommune.