Stadig flere jenter velger å utdanne seg innen havbruk. Kine, er en av de nye lærlingene ved Gratanglaks. Foto: privat. Video: Arctic Aqua.

Stadig flere jenter gjør som Kine

Tidligere har det stort sett vært menn som har jobbet innen oppdrett, men nå er jentene i full fart på vei ut på merdene. En av dem er Kine Klausen som nylig startet som lærling hos Gratanglaks. Se video over. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det var egentlig ikke laks Kine Klausen hadde sett for seg at hun skulle jobbe med da hun startet det første året på Naturbruk ved Sortland Videregående, men etter å ha blitt introdusert for havbruk i det første studieåret skjønte hun hvilke muligheter som ligger i havbruksnæringen, melder Arctic Aqua som er et visningsanlegg underlagt Kleiva Fiskefarm på Andørja, i en pressemelding. 

- Jeg hadde egentlig tenkt å holde på med hest da jeg startet VG1, men det første året var vi innom både landbruk og havbruk og da bestemte jeg meg for å satse på laks.

Kine er langt fra den eneste jenta som har kommet fram til den beslutningen. I hennes kull på akvakultur-spesialiseringen er det hele sju av femten elever som er jenter.

- Det er jo stort sett mannfolk som arbeider på anleggene, men det tror jeg kommer til å endre seg. Det er mange jenter som liker å være ute og i aktivitet, sier Klausen.

Hestejenter blir laksejenter

Jenteandelen har svingt litt opp og ned ved studieretningen for VG2 Akuakultur de siste årene, men den gjennomgripende trenden er at flere jenter velger havbruk.

Felipe Dos Santos, lærer ved VG2 Akvakultur ved Sortland Videregående Skole, forteller at det er en del jenter som velger VG1 Naturbruk fordi de i utgangspunktet er interessert i hest, men som ender med å velge VG 2 Akvakultur etter å ha oppdaget mulighetene i næringen, kommer det frem i pressemeldingen. 

Bor på flåten

Kine har nylig startet opp som lærling hos Gratanglaks, og arbeider for tiden på Gregusvika, en lokalitet ved Andørja.

Hun har turnus med en uke på og en uke av og i de ukene hun arbeider bor hun på oppdrettsanlegget.

- Jeg trives kjempegodt her og det er en bra ordning å bo på flåten og jobbe turnus, sier Klausen i pressemeldingen.

Vil bli fiskehelsebiolog

To år som lærling hos Gratanglaks i to år vil gi Kine kunnskap om det praktiske arbeidet som forgår på et oppdrettsanlegg, og etter fagprøven vil hun bygge videre på denne kunnskapen.

- Jeg håper jeg får muligheten til å studere i Tromsø for å bli fiskehelsebiolog, sier Kine og oppgir interesse for dyrevelferd og god inntekt som motivasjonsfaktorer for det valget, legger hun til.