Miljøvurderingen av Arctic Fishs fiskeoppdrett i Ísafjarðardjúp er fullført. Arctic Fish har til hensikt å øke produksjonen i de nordlige Vestfjordene. Her ser man et bilde tatt i forrige uke under miljøforskning på en av selskapets fremtidige lokaliteter i Ísafjarðardjúp Illustrasjonsfoto: Arctic Fish.

Arctic Fish vil øke produksjonen

Arctic Fish har nettopp mottatt en økologisk sertifisering og forventer en betydelig økning av deres oppdrettsvirksomhet nord på Vestfjordene. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

En miljøvurdering for Arctic Fishs planlagte fiskeoppdrett i Ísafjarðardjúp, opp til maksimalt biomasse på 10 100 tonn, er nå fullført. Arbeidet med miljøvurdering og forberedelse av oppdrett startet for snart ti år siden.

Skulle utstedelsen av oppdrettstillatelser gå videre, forventes det en betydelig økning i selskapets oppdrett nord på Vestfjordene, melder selskapet i en pressemelding.

Bilde tatt av byen Ísafjörður, som er en av fire byer som ligger ved fjorden. Foto: Arctic Fish.

Arctic Fish har allerede oppdrettsanlegg flere steder på Vestfjordene, og selskapets hovedkvarter ligger i byen Ísafjörður. Selskapet har fokusert på miljøvennlig og sertifisert fiskeoppdrett og har bygget et settefiskanlegg i Tálknafjörður, som ligger inne i Westfjords største bygninger.

Bruker geotermisk vann og grønn elektrisitet

Settefiskanlegget har RAS, som er enestående på Island og bruker geotermisk vann og grønn elektrisitet. Utviklingen i sjøen foregår på selskapets anlegg i Tálknafjörður, Patreksfjörður, Önundarfjörður og Dýrafjörður. Tidligere denne uken mottok Arctic Fish EUs økologisk sertifisering.

Sertifiseringen vil være i tillegg til selskapets øvrige produksjon produsert i samsvar med ASC-miljøstandard. Den første slaktingen fra Ísafjarðardjúp er planlagt til 2023, og i løpet av de neste ukene venter Arctic Fish den første økologiske rognen fra Benchmark Island (Stofnfiskur).

Den første produksjonen av økologisk sertifisert smolt er beregnet skal settes ut sommeren 2022 og vil bli en del av slaktingen av det nye området.

Stein Ove Tveiten, administrerende direktør i Arctic Fish sier dette er en stor milepæl for Arctic Fish.

- Hovedkvarteret ligger her på Ísafjörður, så vi er fornøyde med muligheten for at vi kan starte oppdrett i Ísafjarðardjúp. Vestfjordbefolkningen har lagt vekt på miljømessig vennlig matproduksjon, og det er akkurat dette oppdrett vil være. Samtidig har suksessen til akvakultur her ført til å utnytte lokalbefolkningenes hundre år gamle erfaring fra fiskeindustrien og sikre at denne produksjonen av mat fortsetter, sier han.