Are Nylund

Kan ikke utelukke sykdoms-smitte fra oppdrettslaks til villfisk

Forskere i British Columbia har diagnostisert HSMB på oppdrettslaks og frykter smitte til villaks. Ettersom det er PRV-virus som anses å forårsake tilstanden er det ikke urimelig at smitte kan oppstå. - Det kan synes som om PRV smitter relativt hyppig fra oppdrettslaks til villfisk, forteller Are Nylund, professor ved Institutt for biologi UiB.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

CBC News British Columbia skriver at forskere i BC er bekymret da sykdommen ikke tidligere har blitt påvist i området

- På det nåværende tidspunkt vet vi ikke om det fører til økt dødelighet eller er et problem i produksjon her, sier Kristi Miller, forskerne fra Department of Fisheries and Oceans (DFO).

Tilstanden har ifølge Miller blitt påvist i Johnstone-stredet, langs nordøstkysten av Vancouver Island. Også i Vancuver prøver forskere å definere forholdet mellom HSMB og PRV, og er bekymret for skader sykdommen kan påføre villaks-bestandene.

- Kan smitte

Are Nylund forteller til kyst.no at det alt er dokumenter at oppdrettslaks i Norge kan spre PRV til villaks (Garseth et al 2013).

- I våre undersøkelser er det vanlig å finne mellom 5 og 10% positive laks i elver og kystnære områder. Videre antas det at dette viruset, PRV, er en av faktorene som fører til sykdommen HSMB, forklarer han.

Professoren understreker at det ikke er sykdommen HSMB som smitter, da det er en fysiologisk tilstand.

- Men PRV- viruset smitter både horisontalt og vertikalt, konkluderer han.

- Ikke påvist på villfisk

Han forteller så at HSMB ikke har vært påvist hos villfisk, men også at det ikke kan utelukkes at sykdommen rammer villaks.

- Konsekvensen av HSMB i oppdrett kan være opp mot 10 % dødelighet og 100 % morbiditet (dvs all fisken i et smittet anlegg vil være påvirket av viruset). Viruset synes å ha en negativ innvirkning på røde blodceller, hjerte og svømmemuskulatur, og hvis villaks skulle få sykdommen så vil dette kunne ha en negativ innvirkning på antipredator atferd, fødeopptak, og evne til å nå frem til gyteplassene, konstaterer han.

Hvor mange tilfeller kjenner vi til hvor smitte av sykdom mellom oppdrettslaks og villfisk har oppstått?

- Det kan synes som om PRV smitter relativt hyppig fra oppdrettslaks til villfisk.

Hvor stor grunn det er til bekymring i BC, mener han er vanskelig å definere da PRV er relativ vanlig hos både oppdrettslaks og villaks i BC.

- Det er imidlertid umulig å ha noen klar formening om en eventuell betydning av denne tilstedeværelsen. Her mangler forskning på konsekvenser av spredning av PRV, sier han.