Biomar hillestad marie fôr SFI

SFI på fremtidsrettet fôr

I konkurranse med 56 andre søkere ble NMBU og Foods of Norway valgt ut som ett av de 17 Senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI), skriver Marie Hillestad fra Biomar i en pressemelding.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Biomar er en av partnerne i Foods of Norway og har store forventninger til at senteret vil utvikle nye attraktive og bærekraftige råvarer til bruk i fiskefôr.

Foods of Norway har som mål å utvikle miljøvennlig og framtidsrettet fôr fra naturressurser som er uegnet som mat for mennesker. Skog, makroalger (som tare) og biprodukter fra fiskeri- og landbruksnæringen som skal omdannes til høyverdige fôrråvarer.

Marie Hillestad, fra Biomar. Foto: GE HOJEM.

Senteret tar sikte på å utvikle nye fôrteknologiske løsninger via bioraffinering og annen avansert prosessering for bedre fôrutnyttelse. I tillegg til nye fôrressurser og fôrteknologiske løsninger skal det gjøres et grundig arbeid for å kunne bedre fôrutnyttelsen gjennom avl..

Den potensielle verdiskapningen ved økt fôreffektivitet og bruk av nye fôrressurser vil sikre vekst og konkurransefortrinn for alle industrielle partnere. Foods of Norway vil også bidra til å styrke vår nasjonale matsikkerhet, den nye bioøkonomien og forbedre bærekraften langs hele produksjonskjeden fra tilgjengelige naturresurser til matvarer av høy kvalitet. Prosjektet vil i tillegg bidra til å minimere miljøpåvirkningen, skriver Hillestad.

Senterets leder er Professor Margareth Øverland ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap (IHA) ved NMBU. Foods of Norway-konsortiet består av ni akademiske og 15 industrielle partnere og har et totalbudsjett på over 200 millioner kroner fordelt over 8 år. Biomar vil være en aktiv og viktig partner i dette arbeidet og vil med sitt forskerteam spesielt bidra innenfor fôrteknologi, fysiologi, ernæring og helse, samt ressursøkonomi og bærekraftsanalyser.