Seaweed Energy Solutions, tang og tare

SFI-tittel skal sikre miljøvennlig fôr

I knivskarp konkurranse med 56 andre søkere ble NMBU og Foods of Norway valgt ut som nytt Senter for forskningsdrevet innovasjon – SFI, da Forskningsrådet offentliggjorde 17 nye SFIer. - En anerkjennelse av faglig tyngde og bredde ved universitetet, kommenterer senterlederen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Forskningssenteret tar sikte på å utvikle nye fôrteknologiske løsninger ved hjelp av bioraffinering og annen avansert prosessering for å bedre fôrutnyttelsen i matproduksjonen. I tillegg til nye fôrressurser skal det gjøres et grundig arbeid for å kunne bedre dyras fôrutnyttelse gjennom avl. Dette inkluderer studier av genomet.

Det nye Senteret for forskningsdrevet innovasjon (SFI), Foods of Norway skal utvikle miljøvennlig og framtidsrettet dyrefôr fra naturlige ressurser. Foto: Seaweed Energy Solutions

Bedre fôr og mer effektive dyr

Senteret skal utvikle miljøvennlig og framtidsrettet dyrefôr fra naturlige ressurser som i seg selv er uegnet som mat for mennesker. Det er skog og makroalger (som tare), og biprodukter fra fisk, jord- husdyrbruk; alt som kan omdannes til høyverdige fôrråvarer. For norsk fiskeoppdrett og landbruk vil utviklingen av bærekraftige fôrråvarer fra disse ressursene bidra til vekst og økt verdiskaping.

- En anerkjennelse

Foods of Norway-konsortiet består av 9 akademiske og 15 industrielle partnere med høy kompetanse innen genetikk, bioprosessering, bioteknologi, fôrteknologi, fysiologi, ernæring, helse, matkvalitet, samt ressursøkonomi og bærekraftanalyser.

– Foods of Norway og den nye bioøkonomien har med dette blitt valgt inn i gruppen av strategisk viktige industrielle satsninger i Norge, sier en entusiastisk senterleder Margareth Øverland. Senteret skal ledes av Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap (IHA) ved NMBU.

– At NMBU har fått denne SFI-en er en anerkjennelse av faglig tyngde og bredde ved universitetet. Sammen med tunge næringsaktører har vi skapt et verdikjedebasert konsept som går hele veien fra grunnleggende forskning på molekyler og enzymer til kvaliteten på maten som serveres på folks bord. Det er ikke mange andre miljøer i Norge som kan vise til slik bred kompetanse.

Vekker internasjonal oppmerksomhet

Den potensielle verdiskapningen ved bruk av de nye fôrressursene, og økt fôreffektivitet, vil sikre vekst og konkurransefortrinn for alle industrielle partnere. Foods of Norway vil også bidra til å styrke vår nasjonale matsikkerhet, den nye bioøkonomien og forbedre bærekraften langs hele produksjonskjeden fra tilgjengelige naturresurser til matvarer av høy kvalitet. Prosjektet vil i tillegg bidra til å minimere miljøpåvirkningen fra både havbruk og husdyrbruk.

Foods of Norway har vakt internasjonal oppmerksomhet, og resultatene vil kunne få stor betydning i mange land, skriver Aquagen i en pressemelding.