Anlegg rammet av IPN. Ilustrasjonsfoto

Cermaq med IHNv-tap på 27 millioner kroner

IHNv skaper mer trøbbel for Cermaq i Canada. Resultatet fra andre kvartal er ventes allerede inn svakt. Nå svekkes det ytterligere.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Henrik Wiedswang Horjen

Utflating av fôrsalget, svakere oppdrettsvirksomhet i Chile og høy produksjonskost i Finnmark har vært signaler som har pekt mot et fallende Cermaq-resultat.

Nå viser det seg at resultatet vil bli ytterligere forverret. Lakseanalytiker Anders Gjendemsjø har i sine prognoser estimert selskapets ebit til å lande på 80 millioner kroner. Men med et bokført engangskostnad på 27 millioner kroner kan det nå godt hende man faller ned på et driftsresultat på 50 millioner kroner for det kombinerte fôr og oppdrettselskapet.

Les mer: Venter svakere resultat fra Cermaq

Destruerte fisken

16. mai informerte Cermaq om påvisning av IHNv (Infectious Haematopoietic Necrosis) på anlegget Dixon Bay på vestkysten av Vancouver Island. Det var ca 570.000 fisk i anlegget med en snittvekt på omkring 1 kg.

Les også: IHNv påvist hos Mainstream Canada

I tråd med selskapets fokus på fiskehelse og for å redusere risikoen for smitte til andre anlegg ble destruksjon av lokaliteten umiddelbart besluttet. Selskapet har utført en rekke tester på samtlige øvrige anlegg i Mainstream Canada uten noen påvisning av IHN viruset. Samlede kostnader knyttet til destruksjon og opprydning er kalkulert til ca 27 milloner kroner, skriver selskapet i en pressemelding.

Søker kompensasjon

Mainstream Canada undersøker for tiden muligheten for å oppnå kompensasjon enten fra offentlige myndigheter eller sitt forsikringsselskap.

- Det har imidlertid ennå ikke lykkes å få en positiv avklaring med forsikringsselskapet som har ansvaret for biomasseforsikringen. I tråd med IFRS krav om at en kompensasjon må være så godt som sikker for å kunne inntektsføres, vil derfor Cermaq bokføre en engangskostnad på 27 millioner kroner i konsernets rapport for andre kvartal, skriver selskapet videre.