Torskeanlegg Skei Marinfisk

Nytt håp for torskenæringen

Mens regnskapstallene fortsatt er blodrøde i torskenæringen, er det en del underliggende biologiske forhold som gir grunn til fornyet optimisme. Men noen stor volumnæring blir den ikke med det første viser Norsk Fiskeoppdrett sin årlige struktur og lønnsomhetsundersøkelse for torskeoppdrett.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Pål Mugaas Jensen

Norsk Fiskeoppdrett nr 10 er i posten til abonnentene. Her har vi som tidligere år foretatt en oppsummering av status for torskeoppdrettsnæringen. Vi har også spurt de aktørene som har fisk i sine anlegg hvor mye de vil slakte i inneværende år, samt de to neste. Og vi har selvsagt sett på regnskapstall. De er ikke direkte hyggelig lesning

Bare de siste fire regnskapsårene har torskeoppdrettsnæringen akkumulert et driftsunderskudd på ca 1,1 milliarder kroner. 2010 bidro med ca 290 millioner i minus. Men omsetningen har i perioden gått jevnt og trutt oppover, så i fjor endte man med 275 millioner i omsetning på et tall som ikke var så veldig mye mindre enn driftsunderskuddet. For torskeoppdrettsnæringen er det som bra å regne.

De store underskuddene har imidlertid medført en brutal avskalling av aktører som holder stand. Fra nærmere 30 med fisk i sjøen var det 18 i fjor, mens tallene for inneværende år er ca ti. Og en del av disse vil nok forsvinne i løpet av 2012.

Men selv om det framdeles er en god håndfull navn på listen, blir den mer og mer dominert av en aktør. Med oppkjøpet av Atlantic Cod Farms har Codfarmers styrket seg som den ubestridt største aktøren, som alene i år står for ca 60 prosent av totalvolumet.

Lavere volum Og totalvolumet av slaktet oppdrettstorsk vil i år ende på ca 12 000 tonn. En forventet nedgang fra i fjor da volumet endte på ca 20 000 tonn. Det tallet var tidenes høyeste, og vil nok står i flere år ennå.

Både 2009 og 2010 ble tøffe år på grunn av dårlige priser. De har imidlertid bedret seg veldig i år, og i skrivende stund eksporteres oppdrettstorsken i gjennomsnitt for godt over 30 kr/kg. Da begynner oppdretteren å kunne tjene penger.

Lavere kostnader For mens prisene går opp, har også kostnadene gått ned. Blant annet har sykdomssituasjonen bedret seg betydelig. At næringene tyngdepunkt har flyttet nordover til kaldere farvann er nok en vesentlig forklaring.

Nofimaforsker Atle Mortensen påpeker i en artikkel i nr 10, at det er gjort betydelige fremskritt innefor avl også. Fisken vokser raskere, og blir større før den begynner å kjønnsmodne og må slaktes.

Kvalitetene på yngelen er blitt veldig mye bedre, dels som følge av avl, og dels som følge av kunnskap. Deformiteter er det minimalt med, og svinnet er redusert kraftig.

Alt dette gjør at det er grunn til at mange kjenner på optimismen igjen i torskenæringen. Som følge av et lavt utsett av yngel vil det antagelig bli slaktet ut mindre fisk neste år, enn i år, men med bedre priser, er det gode muligheter for at både omsetning øker og at driftsresultatene blir ytterligere forbedret.

Les mer i Norsk Fiskeoppdrett nr 10