Laksefellen i Etneelva fanger rømlinger på løpende bånd

Laksefellen i Etne har tatt 18 antagelig nyrømte oppdrettslaks de siste dagene. Elveeierlaget mener de er heldige som har fellen, ellers ville situasjonen vært langt mer dramatisk.- Dette er en helt uakseptabel situasjon, men heller ikke noen ny situasjon. Historien gjentar seg, sier Vidar Børretzen, leder i Etne Elveeierlag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Therese Soltveit

Fiskeridirektoratet meldte tirsdag om bekymring for rømt oppdrettslaks i Hardangerfjorden, noe høye fangsttal i Etne og andre områder vitner om.

Les også: Alt tyder på en ny lakserømming i Hardangerfjorden

- De siste dagene har vi i fiskefellen i Etneelva tatt tilsammen 18 rømlinger av den aktuelle størrelsen. Hadde vi ikke hatt fellen i en situasjon der det ikke er åpent for fiske, ville dette vært en langt mer dramatisk situasjon, sier Børretzen til kyst.no

- Fisken hadde da  lurt seg opp i elva og kunne ved gyting påvirket den lokale ville laksestammen i negativ retning. Dette er tydelig en akutt rømming med ukjent omfang, fortsetter han.

Så langt har de fanget stor fisk i størrelsen 6 til 8 kg, den bærer preg av nylig rømming, og som har de klassiske ytre tegnene oppdrettslaks. Utviklingsstadiet på rognen tyder på at dette er fisk som vil gyte til høsten.

Uakseptabelt

- Dette er en helt uakseptabel situasjon, men heller ikke noen ny situasjon. Historien gjentar seg. Kravet om merking og sporing av all oppdrettslaks forsterker seg for hver nye hendelse. Dette er på nytt en bekreftelse på at rømmingssituasjonen bekreftelse på at rømmingssituasjonen er ute av kontroll. Dersom oppdretter ikke varsler om kjent rømming fra eget anlegg må de forstå at dette er totalt ødeleggende for egen næring. Dermed stempler de seg selv som kjeltringer, og så får nå vi andre ha vår mening om den saken, sier Vidar Børretzen, leder i Etne Elveeierlag.

Negativ innvirkning

- For Etneelva sin del så har vi fellen som kan sortere ut rømlingene. For de andre elvene i Hardangerfjordsystemet som ikke har en slik felle vil oppvandring at stor gytemoden oppdrettslaks ha svært negativ innvirkning, sier han.

- Så lenge ingen oppdrettsanlegg har rapportert om rømming, så får vi heller ingen informasjon. Da er det  jungeltelegrafen som virker. Først registrerer vi selv en øke av rømlinger som vi da varsler til Fiskeridirektoratet. Deretter hører vi om fangster fra andre deler av fjordsystemet, og så etterhvert kommer det utfyllende opplysninger fra Fiskeridirektoratet, forklarer han engasjert.

Stengt elv for fiske

Etneelven har vedtatt at det skal ikke åpnes for fiske etter laks og sjøørret i Etneelva, i år som flere tidligere år. Begrunnelsen for avgjørelsen er den svært negative bestandsutviklingen for Etnelaksen gjennom flere tiår, og som nå er på et kritisk lavt nivå, sier laget i en pressemelding.

– Vi har selv tatt ansvar for forvaltningen av den lokale villaksstammen i det nasjonale laksevanndraget, der vårt bidrag til styrking av Etnelaksen er mellom anna å avstå fra fiske og salg av fiskekort.

Elveeierlaget tok initiativet til at elven ble stengt også i 2010, 2011 og i 2014.

Fakta om Etneelven:

Elven har en fiskbar strekning på rundt 13 km. Derav 70 fiskerettseiere.

Årlig fiskekortsalg = 1,3 millioner kr. Etneelven oppnådde ikke gytebestandsmålet på 570 fisk selv ved å fra fiske i fjor. Elven har en over 100 år lang tradisjon som sportsfiskeelv

I gode tider var fangsten opp imot 9 tonn årlig. Snitt de siste 20 årene er på ca. 3,5 tonn laks.

Hittil i år har det passert 374 villaks forbi fellen noe som er halvparten av et normalår.