IHN-virus i spansk ørretfarm

Verdensorganisasjonen for dyrehelse, OIE, melder at infeksiøs hematopoietisk nekrose (IHN) er påvist for første gang i Spania. IHN-viruset er funnet i et delvis lukket ferskvannsbasert oppdrettsanlegg i Granada som inneholder 9.000 regnbueørret.

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Ketil Falch

Det fins også stør i den samme fiskefarmen. Så langt er det ikke funnet tegn på kliniske symptomer eller økt dødelighet på noe av fisken.

Spanske myndigheter har innført restriksjoner på oppdrettsanlegget, og arbeider med å klarlegge mulige smitteveier. Det er også opprettet en sone rundt anlegget og innført økt overvåking i sonen. Foreløpige undersøkelser konkluderer med at det ikke har foregått flytting av fisk fra det aktuelle anlegget til andre oppdrettsanlegg.

I Norge har IHN aldri vært påvist. Mattilsynet opplyser at IHN ansees for å være en eksotisk sykdom, og er derfor listeført som en Gruppe A-sykdom. Det ble etablert et omfattende overvåkingsprogram for IHN i 1994, og det innebærer at alle oppdrettanlegg med laksefisk undersøkes annethvert år.

Norge er godkjent som IHN-fri sone, med unntak for en buffersone mot den russiske grensen, som omfatter de norske delene av nedslagsfeltet til Jakobselv og Pasvikvassdraget, samt de mellomliggende vassdragene og kystområdet utenfor. Levende laksefisk som kommer fra andre EU-land må komme fra en sone eller et anlegg som er godkjent for IHN.

Norge har ikke innført flere tiltak i forbindelse med påvisningen av IHN i Spania.