Kurt Oddekalv

Føler seg boikottet i oppdrettssaken

Kurt Oddekalv sier til Bergens Tidende at han merker mindre publisitet i saker som angår oppdrett. Han mener mediene bevisst boikotter ham.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I helgen lot sjefen i Miljøvernforbundet, Kurt Oddekalv seg feire på sitt eget miljøhotell Seletun utenfor Os, etter 30 år som miljøaktivist.

Kurt Oddekalv (t.v.) her i samtaler med miljøgiftforsker, Jerome Ruzzin. Foto: Øyvind Sjøthun Røen

I forbindelse med markeringen, har Bergens Tidende gjort et portrett med miljøforkjemperen. De har bedt Oddekalv om å lage sin egen «selvangivelse» på jubileumsdagen som høyrøstet aksjonist.

- Jeg meldte meg inn i Naturvernforbundet i 1984 og ble ekskludert 10 år senere for illojalitet. Det var bare tøv, men ga meg anledning til å starte Norges Miljøvernforbund. Vi satset på kildesortering. Oppdrag fra byggenæringen hjalp oss i gang, sier Oddekalv.

I jubileumshelgen vedgår han at han ikke har vært flink til å bygge organisasjonen, men gleder seg stort over at aksjonene mot oppdrettsnæringen har gitt resultater, blant annet med sviktende salg av laks i Frankrike.

- Du er blitt mer anonym i miljødebatten. Er det alderen og 30 års kamp som tynger?

- Jeg føler ikke det. Men etter at vi startet kamp mot oppdrettsnæringen i 2009 er mitt inntrykk at vi blir boikottet av deler av mediene. Men jeg ser også at jeg selv har en utfordring. Det kan bli for mye Kurt.

I listen over saker som han er mest stolt over, finner man kampen mot oppdrettsnæringen på en respektabel fjerdeplass.

- At vi har gjort det allment kjent hvor store miljø og dyrevelferdsproblemer vi har med fiskeoppdrettsnæring. Næringen er påført salgstap på 50 prosent i Frankrike, kommenterer miljøforkjemperen.