Ørjan Holm, miljøvernforbundet

– Merker «Gladlaksen» med syk/smittet laks

Vi går nå ut i hele landet på forskjellige Meny og Kiwi- butikker, og merker gladlaks- produktene til Lerøy, med syk fisk klistermerker, opplyser Ørjan Holm, Fagansvarlig for havmiljø i Norges Miljøvernforbund.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Therese Soltveit

- Vi går nå ut i hele landet på forskjellige Meny og Kiwi- butikker, og merker gladlaks- produktene til Lerøy, med syk fisk klistermerker, opplyser Ørjan Holm, Fagansvarlig for havmiljø i Norges Miljøvernforbund. Arkivfoto. 

På klistermerkene står det følgende: Smittet laks, Stopp salget, Inneholder syk/smittet oppdrettslaks, til destruksjon. Holm mener tydelig at fisken ikke er noe gladlaks, og at den absolutt ikke burde havne på middagstallerkenen. Les også: Forbrukerrådet kritiserer Gladlaks-kampanjen - Fisken kan spores til områder der det har vært mye sykdom og dette opplyser vi nå om. Laksen som selges har blitt tvangsslaktet og folk bør vegre seg mot å spise oppdrettslaks, påpeker han.

Reaksjonene Miljøvernforbundet har fått på stuntet, samt gladlaks-anmeldelsen har vært få og Holm, mener selv situasjonen ties ihjel.

- Folk må begynne å se at dette ikke er noe luksusmat, mange jeg har snakket med har stoppet å kjøpe oppdrettslaks på grunn av opplysningene vi har gitt de. Det bør flere også forstå, avslutter Holm.

Leder i forbundet Kurt Oddekalv, sier de har gjort slike stunt tidligere uten reaksjoner og anmeldelser fra næringen.

- Vi fikk bare noen få reaksjoner fra noen sinte kjøpmenn, sier Oddekalv til Kyst.no.  

Les også: - Gladlaks er ikke et markedsføringstunt fra vår side

Blir ikke et omdømmeproblem

Anne Hilde Nilsson Midttveit, ansvarlig for kvalitet, miljø og CSR i Lerøy Seafood Group, tror ikke remerkingen vil føre til omdømme-problemer for selskapet.

- Hva kan dere si til forbrukerne som kanskje vegrer seg over å kjøpe fisken etter de ser klistermerkene?

- Virus er naturlig forekommende og lever fritt i naturen i deler av landet. På samme måte som det finnes milliarder av bakterier og virus hos hvert enkelt menneske finnes det også en rekke virus og bakterier på fisk og andre dyr. Selv om disse finnes i kroppen blir vi som regel ikke syke. Dette gjelder for fisk også. Sykdommer hos laks er ikke farlige for mennesker. Alle sykdommer på fisk er såkalte ikke-zoonotiske sykdommer som betyr at de ikke kan smitte mennesker, sier hun til Kyst.no.

- Har Lerøy fått noen reaksjoner på klistermerkene? - Nei, vi har hørt om det via media. Vi registrerer det som skjer og synes det er synd. Laks er et trygt og sunt produkt, forklarer hun.

Hun opplyser at de ikke har hatt problemer som dette før, og ikke har noen kontakt med Miljøvernforbundet.

- Ikke syk fisk

Ingrid Solberg Gundersen, Kommunikasjon og Samfunnskontakt for Norgesgruppen opplyser også til Kyst.no, at de heller ikke har hatt kontakt med Miljøvernforbundet. - Vi tar gjerne en dialog med Miljøvernforbundet for å høre deres begrunnelse, sier Gundersen.

Miljøvernforbundet merker alle gladlaks-produktene til Lerøy i alle Kiwi og Meny butikker over hele landet. Foto: Miljøvernforbundet.

Hun sier de har registrert aksjoner i noen av deres butikker, men ikke i et så stort omfang.

- Norgesgruppen har opplevd at Miljøvernforbundet fra tid til annen har lignende aksjoner, forklarer Gundersen til Kyst.no.

- Gladlaks er godt mottatt av kundene våre, som kan være trygge på at all fisk vi selger er frisk. Vi selger kun frisk fisk, det kan kundene våre være trygge på. Syk fisk blir sortert ut ved produksjonen. Sykdommer hos laks er for øvrig ikke farlige for mennesker, påpeker hun.

Har Norgesgruppen fått noen reaksjoner på klistermerkene?

- Ikke som vi har fanget opp, nei, svarer samfunnskontakten i Norgesgruppen.

Les også: redaktør for Norsk Fiskeoppdrett Pål Mugaas Jensen sin kommentar om gladlaks her. 

Miljøvernforbundet merker alle gladlaks-produktene til Lerøy i alle Kiwi og Meny butikker over hele landet. Foto: Miljøvernforbundet.