Kurt Oddekalv

- Næringen må ned til en femtedel

Kurt Oddekalv og Miljøvernforbundets svertekampanje mot norsk laks ruller videre. Nå vil miljøforkjemperen at oppdrettsnæringen skal bli redusert til en femtedel.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Kurt Oddekalv var til stede under debatten om miljøgift i norsk oppdrettslaks før påske. Foto: Øyvind Sjøthun Røen

Lederen av Norges Miljøvernforbund, Kurt Willy Oddekalv mener det er på høy tid at oppdrett blir flyttet inn i lukkede anlegg,

– I et anlegg med 2 millioner fisk, med 0,5 lus per fisk blir det produsert 50 millioner luselarver hver dag om vinteren, og det dobbelte om sommeren, sier Oddekalv til Vikebladet og viser til forsking gjort ved Universitetet i Bergen.

Miljøforkjemperen har de siste månedene begitt seg ut på en internasjonal svertekampanje for å redusere etterspørselen etter norsk oppdrettsfisk. Han har blant annet figurert i en fransk dokumentarfilm om miljøgift i oppdrettslaks. Han ønsker at næringen skal kuttes ned til en femtedel.

Les også: Oddekalv tar æren for eksportnedgang til Frankrike

– Næringa må ned på en femtedel av dagens størrelse. Vi har nå flyttet kampanjen til utlandet. Den eneste måten for å få oppdrettsnæringen til å lytte på, er ved å svekke markedene deres, sier Oddekalv.

Skal man tro Norges sjømatråd, har imidlertid Norges Miljøvernforbundet utenlandskampanje ikke gitt noen stor uttelling foreløpig. Selv om både Frankrike og Russland har lavere import av norsk laks enn tidligere, rapporteres det om at nedgangen skyldes høye laksepriser, og ikke lavere etterspørsel som følge av negativ omtale.

Les også: - De franske kundene er redde