Der Spiegel Vom Lachs zum Fingerfood, dokumentarfilm, der spiegel

"Oddekalv-film" skal ikke vises på RTL i Tyskland

RTL avviser overfor Kyst.no at de skal sende den oppdrettskritiske dokumentarfilmen, "Fish Oh! Filet" som har skapt store reaksjoner i Frankrike. Kanalen skal imidlertid vise en langt mildere dokumentar om foredlingsindustrien i Tyskland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Øyvind Sjøthun Røen

RTL skal ikke vise Oddekalvs film. Foto: Elisabeth Nodland
Kurt Oddekalv

Kurt Oddekalv gikk høyt ut denne uken og proklamerte at han hadde begynt på en europeisk svertekampanje mot norsk oppdrettslaks. Oddekalv forklarte at han har valgt å ta kampanjen til utlandet fordi han føler at han ikke når frem med budskapet sitt hjemme i Norge.

Les også: Miljøgiftdokumentar sprer seg

Miljøforkjemperen har blant annet stått sentralt i den franske dokumentarfilmen, «Fish Oh! Filet!» som ble vist på fransk TV 2 i november. Siden den gang har Oddekalv gjort sitt for å spre budskapet i filmen til flere land.

Tidligere denne uken meldte han via Folkebladet at dokumentaren var blitt solgt og sendt på den tyske fjernsynskanalen, RTL i helgen som var.

Kanalen på sin side benektet imidlertid noen form for kjennskap til den franske dokumentarfilmen overfor Norsk Fiskeoppdrett.

- Denne filmen kjenner vi ikke til her på huset. RTL har ikke denne filmen i programmet, sa direktør for kundeservice i kanalen, Pia Krug.

Du kan se traileren til den franske dokumentarfilmen her (Youtube).

Ny dokumentar

"Vom Lachs zum Fingerfood" viser en vanlig dag i foredlingsfabrikken. Foto: Skjermdump

Nå viser det seg imidlertid at det er snakk om en ny dokumentar som skal vises i Tyskland. TV-kanalen RTL viste en trailer av dokumentarfilmen helgen som var, og filmen skal vises i sin helhet på kanalen fredag den 28. mars.

Den tyskspråklige dokumentaren som nå skal vises i Tyskland heter "Vom Lachs zum Fingerfood" og tar utgangspunkt i foredlingsindustrien i Tyskland. Dokumentaren viser hvordan foredlingen av sjømaten skjer fra innsiden og viser intervjuer med en rekke sentrale personer i det tyske foredlingsselskapet, Deutsche See. Dokumentaren skal etter sigende ha blitt filmet i 2011 og viser aktivtieten på fabrikken som skjer i løpet av en dag.

Mens den franske dokumentarfilmen, "Fish Oh! Filet! hadde hovedfokus på miljøgiftinnholdet i norsk laks, og hvor farlig den norske oppdrettslaksen var, er denne tyske dokumentarfilmen mer faglig og balansert i sin fremstilling. Den tyske dokumentaren går også nesten utelukkende på foredlingsindustrien og nevner verken oppdrett eller Norge i betydelig grad.

Avsender av den tyske dokumentarfilmen er anerkjente, Der Spiegel TV. Der Spiegel er kjent som Europas største og Tysklands mest innflytelsesrike ukentlige nyhetsmagasin. Magasinet utgis i Hamburg med et opplag på om lag en million eksemplarer, men selskapet står også bak en rekke dokumentarfilmer. Gjennom årenes løp har selskapet avdekket mange politiske feilgrep og skapt skandaler, noe som har gitt magasinet oppnavnet «Sturmgeschütz der Demokratie» (Demokratiets angrepsvåpen. 

Denne gangen ser det derimot ut til at Der Spiegel står bak en langt mindre kritisk dokumentar som heller tar sikte på å vise forbrukerne hvordan sjømaten finner veien fra havet til tallerkenen.

- God reklame

Reaksjonene på den tyske dokumentarfilmen har så langt vært utelukkende positivt fra norsk hold.

- Jeg synes faktisk det var bra reklame for norsk oppdretts laks. Kvaliteten var god, lukt skinnfarge mm., kommenterer Jan Egil Frøysland på Facebooks-gruppen, "Ja til oppdrettslaks og arbeidsplasser på kysten".

Du kan se den tyske dokumentarfilmen i sin helhet her (ekstern lenke).

Den franske dokumentarfilmen skremmer med bilder av deformert oppdrettstorsk. Foto: Skjermdump