Jerome Ruzzin, forsker, miljøgifter. Debatt april 2014, Bergen

Tok miljøgiftdebatten til scenen

Mandag kveld møttes Ingvild Eide Graff fra Nifes og Jerome Ruzzin fra UiB til debatt om miljøgift i oppdrettslaksen.- Jeg synes tiltaket til Marine Harvest med å fjerne miljøgiftene er et godt tiltak, sa Ruzzin.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Øyvind Sjøthun Røen

Helt siden oppslaget på førstesiden av VG i sommer, der forskeren Anne-Lise Bjørke Monsen gikk ut og frarådet barn og gravide mot å spise oppdrettslaks, har debatten om miljøgiftinnhold i laksen dukket opp i norske medier med jevne mellomrom.

Kurt Oddekalv var til stede for å gi sin støtte til Jerome Ruzzin og de andre oppdrettskritikerne. Foto: Øyvind Sjøthun Røen

I februar i år var forskeren, Jerome Ruzzin igjen ute og raslet med sablene for Bergens Tidende. UiB-forskeren mente at miljøgiften i oppdrettslaksen kunne forårsake fedme, hjerte- og karsykdommer og hjerneslag. Han sa at helseeffektene av miljøgifter har blitt undervurdert i mange år.

Under en debatt i regi av Miljøpartiet de Grønne på Litteraturhuset mandag kveld, møttes blant annet Jerome Ruzzin og ernæringsforsker ved Nifes, Ingvild Eide Graff for å diskutere saken for et åpent publikum.

- Oppdrettslaks er like trygg som annen mat. Oppdrettlaksen har den laveste graden av dioksiner av de fete fiskeslagene. Også lavere enn villaksen, innledet Ingvild Eide Graff.

Hun påpekte videre at helsegevinstene ved å spise oppdrettslaks klart overveier de negative sidene.

- Ved å spise oppdrettslaks, vil man tjene mange flere liv, enn man vil tape som følge av økt risiko for kreft, sa hun og viste til forskning som tilsa at for hvert 39 800 liv man tjener, går 190 liv tapt.

Mellom presentasjonene forsøkte ordstyrer å fremprovosere en ordkrig mellom de to forskerne. Jerome Ruzzin lot seg imidlertid ikke rive med.

- Noen ganger er et angrep så dårlig at man ikke en gang trenger å svare, kontret UiB-forskeren noe arrogant.

- Nivået av dioksiner går ned. Det er det ingen tvil om. Men det er fordi fôret for en del år siden bestod av mer marine ingredienser enn tidligere, sa han videre.

- Vi vet at folk som får i seg mer persistent organic pollutant (POP) er mer utsatt for type 2 diabetes. Nye studier viser at stoffene også kan påvirke puberteten og reproduksjonsevnen, sa Ruzzin fra talerstolen.

Forvirrede forbrukere

Mens de to forskerne presenterte sine vidt sprikende synspunkter, satt de om lag 60 fremmøtte i salen igjen som spørsmålstegn.

- Som forbruker synes jeg det er svært vanskelig å velge side her. Jeg synes Nifes og UiB (Jerome) burde gå sammen og finne svaret på spørsmålene som man lurer på, låt oppfordringen fra publikum.

Positiv til Marine Harvest

Paneldebatten bølget mellom miljøgifter og lakselusutfordringer. Foto: Øyvind Sjøthun Røen

Mens debatten bølget frem og tilbake mellom flere tema, ble nyheten om at Marine Harvest velger å rense fiskeoljen i fôret sitt for miljøgifter nevnt som et lyspunkt i næringen.

- Jeg synes tiltaket til Marine Harvest med å fjerne miljøgiftene er et godt tiltak. Dersom man kan fjerne miljøgiftene, så burde man gjøre det. Dersom man kan rense den vegetabilske oljen også, ville det vært bra, kommenterte Ruzzin.

Rune Jensen fra Salmon Camera ga også sin støtte til tiltaket fra Marine Harvest.

– Dersom man har muligheten til å rense fôret å lage et produkt som er mye renere og bedre enn alle andre, så hvorfor burde man ikke gjøre det, undret han.

- Drikk tran

Ingvild Eide Graff var under debatten ettertrykkelig på å spørre Ruzzin hva han ville anbefale forbrukerne å spise i stedet for oppdrettslaks.

- Jeg håper industrien vil fortsette å minke nivåene av miljøgifter i oppdrettslaksen, svarte UiB-forskeren noe unnvikende.

- Dersom du fortsatt er usikker, så kan du drikke eller spise fiskeolje. Det er stort sett renset og det inneholder fettsyrer.

- Forhåpentligvis får vi muligheten i fremtiden til å dokumentere om oppdrettslaks er sunn eller ikke.