Rotenonbehandling i Rauma

Uenige om rotenonbruk

Kurt Oddekalv mener rotenonbehandling er grov miljø- kriminalitet, men møter motstand fra Jeger og Fiskeforbundet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Kurt Oddekalv mener rotenonbehandling er unødvendig og naturen ordner opp selv. Foto: Kari Johanna Tveit

Lederen av Norsk Miljøvernforbund, Kurt Oddekalv mener rotenonbehandlingene av vassdragene i Nordland har vært en totalt feilslått politikk.

– Det handler bare om penger og om laksen. Hva med alle de som vil fiske vanlig ørret eller røye, spør Oddekalv Ranablad.

Han tror heller ikke at rotenonbehandlingen vil holde gyroen borte for alltid. Og ifølge miljøforkjemperen dreper heller ikke gyroen hele laksebestanden.

– Ingen steder i verden kan man få bort fremmede arter som har etablert seg. Mellom 5 og 50 prosent av laksen er resistent mot gyroen. Naturen ordner opp selv, sier han.

Han betegner rotenonbehandlingene i Norge som en «jævla stor fiasko».

– Steinkjervassdraget er blitt behandlet fem ganger. Hvor lenge skal de få fortsette å leke med naturen, spør Oddekalv.

Lederen i Rana jeger- og fiskerforening, Steinar Høgås, er enig i at rotenonbehandling er brutalt, men hevder det var helt nødvendig.

– Hele hensikten er å drepe liv som kan være bærere av gyro. Rotenonbehandlingen i Rana har fungert etter sine forutsetninger. Alternativet var å la laksestammen langsomt dø ut. Å se død fisk flyte etter rotenonbehandling er ikke et vakkert syn, men alternativene var dårlige, sier han.