Kurt Oddekalv

Varierende oppdrettsvilje i Senja

I morgen står Kurt Oddekalv på talerstolen i Senja. Der blir det foredrag og diskusjon i det han kaller ”Oppdrett: Vår tids største miljø- og demokratiproblem”.- Det er stor konflikt med oppretterne her, sier Oddekalv.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Linn Therese Skår Hosteland

Gjennom årene har Oddekalv holdt utallige slike møter langs kysten, både for å unngå vekst og i ønske om å legge ned hele oppdrettsnæringen. Are Kvistad fra Sjømat Norge, forteller at han tror det er mangel på kunnskap som fører til oppdrettsskepsis i enkelte områder i Senja.

– Viljen til oppdrett varierer svært fra område til område. Men det er likevel mange politikere som ser at næringen er kommet for å bli, gir god lønnsomhet og mange ringvirkninger, forteller Kvistad.

Det reklameres godt for møtet lokalt i Senja. Foto: Norges Miljøvernforbund.

Han vil ikke «rose-male» næringen, men ønsker at lokalpolitikere og innbyggere skal se på fakta.

- De som ikke kjenner næringen godt tror kanskje at en lokalitet gir tre arbeidsplasser, men eksempelvis Nofima har dokumentert at en lokalitet gir over 40 arbeidsplasser. Ringvirkningene er tydelige men likevel vanskelig å se, sier Kvistad.

Oddekalv er svært negativ til mer oppdrett i Senja og sier at han ikke kan tillate all dumpingen av drit fiskeoppdrett bidrar til.

- Jeg skal nå informere og undervise kommunepolitikerne i hvordan forholdene egentlig er, sier Oddekalv leder av Norges Miljøvernforbund.

Han mener oppdrettsnæringen bruker mye penger på smøring i lokalsamfunnet.

- Jeg er på en måte her for å jevne ut. Det er en veldig stor konflikt med oppdretterne her ettersom de vil legge inn fire nye anlegg før kystsoneplanen. Disse anleggene er det ikke plass til. Vi vil ikke ha de, sier han klart.

Kyst.no har ikke lykkes i å nå lokale oppdrettere for kommentar.