Feirer 50 år med havbruk

Med forskning som en av drivkreftene har norsk norsk havbruk i løpet av 50 år utviklet seg fra attåtnæring til milliardindustri. Nå inviterer Ås-miljøet til seminar for å markere denne 50 år lange suksesshistorien.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I slutten på april, nærmer bestemt den 28., skal forskningsmiljøene på Ås feire at attåtnæringen lakseoppdrett på 50 år har blitt til en milliardindustri.

Pensjonert professor, Trygve Gjedrem, er en av de ubestridte nestorene i norsk akvakulturforskning. Han vil snakke om laksens avlshistorie på seminaret.

På programmet står både noen av dem som har vært med lenge, og dagens forskere og næringsaktører. Trygve Gjedrem, Sigbjørn Johnsen og Svein Sundsbø har satt sitt preg på utviklingen, mens Margareth Øverland, Einar Wathne, Anne Gerd Gjevre og Odd Magne Rødseth preger dagens debatter.

- Hensikten med seminaret er å formidle kunnskap om norsk akvakulturhistorie, med vekt på hvilken rolle den landbruksrelaterte forskningen spilte i utviklingen av norsk havbruksnæring. Hvordan kan denne suksesshistorien motivere dagens forskningsmiljøer, og hvilke lærdommer fra historien kan vi ta med oss for fremtidig verdiskaping, skriver arrangørene på Forskningsrådets hjemmesider.

Lars Horn og Rolf Giskeødegård fra Forskningsrådet har fått i oppgave å sette det hele inn i et mer helhetlig, nasjonalt perspektiv.

- Om landbruksforskningen var viktig, var utviklingen også preget av forskningsmiljøer i Bergen og Trondheim - og av at mange forskningsråd (fram til samlingen i 1993) ønsket å legge stretegiske føringer på forskningsinnsatsen, heter det videre.

Program og påmeldingsdetaljer kan du finne her