- 0,1 lus per laks - vanskelig med dagens verktøykasse

- Ut fra den verktøykassen vi i dag har mot lus mener jeg det vil være svært vanskelig å klare de kravene som er satt for videre vekst sier, professor Frank Nilsen ved Sea Lice Research Centre i Bergen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Elisabeth Nodland

- En grense på 0,1 lus per fisk til en hver tid gjennom hele året vil bli svært vanskelig å holde, spesielt på sommerhalvåret. Oppdretterne sliter i dag med å holde dagens grense på 0,5 lus, understreker Frank Nilsen.

Nærings- og fiskeridepartementet vil tilby alle etablerte oppdrettere en vekst på fem prosent. Vekst gis mot vesentlig strengere miljøkrav når det gjelder lakselus. - En grense på 0,1 lus per fisk til en hver tid gjennom hele året vil bli svært vanskelig å holde, spesielt på sommerhalvåret. Oppdretterne sliter i dag med å holde dagens grense på 0,5 lus, understreker Nilsen.

Med de nye kravene vil det også bare være mulig å ha to medikamentelle behandlinger per produksjonssyklus.

- Oppdretterne sliter allerede med resistente lus, og effekten av lusemidlene er ikke slik de en gang var, sier Nilsen. Mange vil nok oppleve at lusemidlene ikke gir full effekt, så jeg ser ikke at man ved å behandle fisken to ganger per produksjonssyklus skal få god nok effekt. Selv med full effekt med lusemiddelet vil det bli vanskelig å holde en slik grense, sier professoren.

- En gulrot som vil presse frem ny teknologi

- En fem prosent økning i MTB vil på kort sikt neppe føre til noen reell vekst, men jeg mener likevel ikke at det på lang sikt vil være umulig å klare de nye lusekravene regjeringen har satt, sier Nilsen. Det at næringen får øke volumene med skjerpede miljøkrav fungerer nok mer som en gulrot som trolig vil fremskynde utviklingen av ny teknologi som vil muliggjøre videre vekst i fremtiden.

- Nye kontroll tiltak - ikke nært forestående

- Vi jobber med mange gode prosjekter her på Sea Lice Research Centre, men noen nye kontrolltiltak er nok ikke nært forestående, sier Nilsen. Vi jobber med å teste ut flere vaksinekandidater som virker lovende, men det er en prosess som tar tid.

Professoren har likevel troen at man vil finne en løsning. Spørsmålet er hvor raskt.