
17 nye Sentre for forskningsdrevet innovasjon (SFI)
- Disse sentrene kommer til å styrke innovasjonsevnen i det norske næringslivet og gi forskningsmiljøene forutsigbarhet i sin næringsrettede forskning, sa Arvid Hallén da han fredag 21. november kl. 17 offentliggjorde listen over de nye SFI-ene.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Forskningsrådet bevilger ca. 1,6 milliarder kroner over de neste 8 årene til de nye sentrene som skal drive forskning i tett samarbeid mellom bedrifter og forskningsmiljøer.

- Med denne satsingen utløser vi forskning for over tre milliarder kroner over de neste åtte årene. Ambisjonen vår er at Norge skal bli blant de beste på innovasjon i Europa. Derfor satser regjeringen på næringsrettet forskning og innovasjon, sier næringsminister Monica Mæland.
De 17 tildelingene representerer en tung satsing på langsiktig næringsrettet forskning.
Historisk høyt nivå
Forskningsrådet hadde noe av en luksussituasjon da de skulle velge ut sentrene som skulle få støtte. Kvalitetsnivået på de innsendte søknadene vurderes som svært høyt. Totalt gikk ca. 265 internasjonale fageksperter gjennom de 57 søknadene for å vurdere den vitenskapelige kvaliteten. Ca. 80 norske eksperter har vurdert potensialet for innovasjon og verdiskaping. Både søknadene og de nye sentrene kommer fra hele Norge.
- Gjennom de nye Sentrene for forskningsdrevet innovasjon følger vi opp målene vi har satt i Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning. Vi trenger samarbeid mellom næringslivet og fremragende forskningsmiljøer for å løse de store samfunnsutfordringene vi står overfor. De nye SFI-ene viser at vi er på rett vei, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.
SFI-ordningen startet i 2005 og siden da har 21 konsortier av forskningsinstitusjoner og næringslivsaktører fra hele landet jobbet med næringsrettet forsking med internasjonalt potensial. Midtveisevalueringen viser at SFI-ordningen er en god måte å samle spisskompetansen i et lite land som Norge. Sentrene har blitt attraktive samarbeidspartnere for utenlandske aktører, og bidratt til å sette Norge på verdenskartet, i følge Arvid Hallén.
Bred portefølje
Av de 17 ferske SFI-ene finner vi miljøer innenfor sterke forskningsbaserte næringer som petroleum, maritim industri og havbruk. Flere av sentrene innenfor disse områdene kommer til å utvikle bærekraftige løsninger og tjenester, basert på en kombinasjon av nye forskningsresultater og eksisterende fagkompetanse.
Også innenfor andre områder med behov for forskningsbasert innovasjon, som helse- og omsorgssektoren, IKT-sektoren, bioøkonomien og prosessindustrien finner vi nye SFI-er med stort potensial.
Blant eksemplene kan nevnes prosjektet Big Insight hvor kjente aktører som NAV og Telenor vil samarbeide med Norsk regnesentral om å utvikle nye tjenester for privat og offentlig sektor, basert på den enorme mengden digitale data (Big Data). Senteret Klima 2050 ved Sintef skal jobbe med å redusere risiko forbundet med klimaendringer knyttet til det bygde miljø, Foods of Norway på NMBU skal lage husdyrmat ut av ressurser som i seg selv er uegnet som fôr, og senteret Connected Care ved Oslo Universitetssykehus skal jobbe med å sette pasienten i fokus, som en ressurs, i utvikling av nye behandlingstilbud.
Flere kvinner
Forskningsrådet har i sine utlysningstekster etterlyst kvinnelige senterledere og kvinner i andre ledende posisjoner i forskningssamarbeidene. Det uttalte ønsket har gitt resultater: